Nyheter
Santa Run. Foto: John Göransson.
Tomtarna på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra. Foto: John Göransson.

Äntligen gröna julgranar!

Just som vi har börjat förbereda årets midsommarfirande slår nyheten ner som en bomb: Ett företag i östtyska Saxen-Anholt har tagit fram ett återvinningsbart och ett komposterbart nät till julgranar, så att vi kan börja drömma om en riktigt grön jul!

Det är Saxen-Anholts investeringsfond som i ett 2 434 ord långt pressmeddelande (långtifrån det tyska rekordet i långa pressmeddelanden) berättar om denna innovation, som kan minska klimatavtrycket och öka återvinningsgraden när julgransförsäljningen tar fart om sex månader. I söndags belönades företaget bakom innovationen,  Meshpack netting solutions GmbH i Klötze, med årets Försprångs-pris för entreprenörer, i samband med årets upplaga av East German Economic Forum.

30 miljoner tyska granar

I pressmeddelandet får vi veta att företaget i Anholt är det enda i Tyskland som tillverkar julgransnät, så det är sannolikt att alla omkring 30 miljoner tyska julgranar och en stor del av granarna från grannländerna redan kommande jul kommer att vara försedda med återvinningsbara nät av plast eller komposterbara nät av majsstärkelse. Produkterna ska givetvis lanseras på Julgransmässan i Danmark i augusti.

En stolt Thomas Hartung visar upp ett julgransnät. Av färgen framgår att det är på väg till Italien. Foto: Kathrein Graubaum

”I Tyskland är julgransnäten traditionellt vita, men i Storbritannien föredrar de röda och i Italien gröna nät”, säger Thomas Hartung.

”Julgransnät är inte det första vi kommer att tänka på när vi längtar till jul, men utan dem skulle det inte vara möjligt att transportera julgranar”, skriver investeringsfonden lakoniskt i pressmeddelandet. Den skriver väldigt mycket mer, hela eposet finns att läsa här. Det är mycket underhållande läsning.

201 km2 åkermark

Vad som inte står i pressmeddelandet är att det var i Tyskland seden med julgranar uppstod redan på 1400-talet, för att sprida sig i Europa och världen från 1800-talet. Den statliga tyska statistikbyrån Destatis har mer att berätta om tyskt julfirande. Vi citerar derasPress release No. N 072 från 20 december 2022:

  • Odlingsarealen för julgranar ökade med 26,4% under 2021, jämfört med föregående år.

  • Totalt odlades julgranar på 201 km2 åkermark (Som hela Stockholms Stad). Därtill kommer de träd som växer i skogen.
  • Skörden av rödkål 2021 var 13,6% högre än föregående år

  • Tre fjärdedelar av alla Tysklands julkarpar producerades i Bayern och Sachsen 2021, jämfört med föregående år

  • Konsumtionen av Mousserande vin per capita rasade med 23% mellan 2011 och 2021

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.