Nyheter
Ringhals kärnkraftverk.
Ringhals kärnkraftverk.

Förnybart byter namn till Fossilfritt

Finansutskottet har nu sagt ja till regeringens vårbudget och 20 juni är det dags för beslut i Riksdagen. Då byter klimatmålet 100 procent fossilfri elproduktion år 2040 namn till 100 procent förnybar elproduktion år 2040.

Det handlar förstås om att bana väg för ny kärnkraft. För en vecka sedan föreslog regeringen att regler som hindrar utbyggnaden av kärnkraft förändras så att det blir möjligt att bygga flera reaktorer och på nya platser. Genom att ändra klimatmålet kommer kärnkraften att bli ett tungt inslag i svensk energipolitik.

För två veckor sedan annonserade Vattenfall dessutom beslutet att starta ett projekt för att producera fossilfri vätgas i anslutning till Ringhals kärnkraftverk. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari ser positivt på satsningen. ”Vår energimix ger goda förutsättningar för produktion av fossilfri vätgas. Det här är ett utmärkt exempel på att kärnkraft och vindkraft stärker varandra och att vi behöver mer fossilfri energi oavsett energislag”, sade ministern i en skriftlig kommentar till TT.

S, V och MP reserverade sig mot beslutet att byta ut klimatmålet, men Tidöpartiernas röster räckte för att utskottet skulle ställa sig bakom regeringens förslag. Riksdagen fattar beslut 20 juni.

 

 

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.