Nyheter

Viking Line börjar sälja biogas-biljetter

Från och med den 21 juni kan Viking Lines passagerare på rutten Åbo-Åland-Stockholm köpa biogas i proportion till sin resas förbrukning. På så vis minskar passageraren sitt klimatavtryck närmare 90 procent jämfört med en resa där flytande naturgas (LNG) används, enligt Viking Line.

På en kryssning mellan Åbo och Stockholm är pristillägget just nu 52 kronor. Mängden flytande biogas (LBG) som köps baseras på den genomsnittliga bränsleförbrukningen per passagerare.

Skärmdump från Viking Lines hemsida.

− Vi är det första rederiet på Östersjön som erbjuder passagerare möjligheten att minska sitt klimatavtryck genom att ersätta LNG med förnybart biobränsle. Många av våra passagerare har efterfrågat ett sådant alternativ, och vi är mycket glada att kunna engagera dem ännu mer i vårt arbete för miljön och Östersjön, säger Dani Lindberg, hållbarhetschef på Viking Line i ett pressmeddelande.

Viking Glory inledde sin trafik år 2022 och Viking Grace år 2013. Normalt drivs fartygen av flytande naturgas. Kväveutsläppen från LNG är 85 procent lägre än vid användning av oljebränslen, vilket motverkar övergödning och försurning av Östersjön. Övergången till biobränsle kommer i sin tur särskilt att minska utsläppen av växthusgaser.

– Om vi inte hade investerat totalt 450 miljoner euro i klimatsmarta Viking Glory och Viking Grace hade det inte varit möjligt för oss att använda flytande naturgas och nu påbörja övergången till användning av biogas.”, säger Dani Lindberg.

Vid varje leverans av biogas erhåller Viking Line ett hållbarhetscertifikat, som berättar var och hur gasen producerats. Produktionsmetoden för gasen påverkar den slutliga utsläppsminskningen. I praktiken köper Viking Line biogas med den tilläggsavgift som passagerarna betalar. Biogasen som tankas ombord blandas med LNG:n.

– Tillgången på biogas är fortfarande begränsad jämfört med efterfrågan. Till exempel används all biogas som produceras i Finland för närvarande av industrin. Vi kommer nu i samarbete med Gasum och våra miljömedvetna kunder att öka användningen av biogas. I framtiden vill vi erbjuda möjligheten att köpa biobränsle även i samband med bokning av bilplats, och efter sommaren kommer vi att erbjuda våra fraktkunder möjligheten att minska utsläppen av sina transporter genom att köpa biobränsle, säger Dani Lindberg.

Viking Line deltar för närvarande i olika projekt, där man undersöker möjligheten att skapa en CO2-neutral ”grön korridor” för Östersjön. Biogas har redan testats som bränsle på Viking Grace.

– En CO2-neutral sjöfart ligger ännu i framtiden, men är inte längre en utopi. Vårt mål på Viking Line är att vara bland de första när den tiden kommer, säger Jan Hanses, verkställande direktör på Viking Line.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.