Nyheter
Pressbild.
Pressbild.

Chimchurriglass, någon?

Mathem och Sopköket lanserar glass gjord på matsvinn.

Lagom till sommaren lanserar Mathem och Sopköket Svalkande Svinn – tre glassdesserter gjorda på matsvinn. Desserterna består av en kryddig glass med smak av chimichurri, en ingefärsparfait med yoghurt och nektariner samt en parfait på brynt smör och kanelbulle, skriver Mathem och Sopköket i ett pressmeddelande.

Sopköket, som driver catering och producerar frysmat på räddade råvaror, kommer att tillverka och sälja glassarna i limited edition. Glassarna är då tillverkade till 64 procent på räddad mat som donerats från Mathem. Recepten finns också tillgängliga på Mathem.se.

Varje år svinnas 33 kilo mat per person i Sverige, motsvarande cirka 70 måltider per person och år*. Det är framför allt mejeriprodukter, bröd, frukt och grönsaker som slängs helt i onödan – och det är också dessa råvaror som ingår i recepten på Svalkande Svinn, som tagits fram av Mathem och Sopköket.

– För Mathem är minskat matsvinn, både i vår verksamhet och i samhället, ett av de främsta fokusområdena i vårt hållbarhetsarbete. Med det här initiativet vill vi uppmuntra fler att testa nya vägar att tillvarata den där överblivna bullen, eller jalapeñosresterna från fredagens tacomiddag. Det är verkligen bara fantasin som sätter gränserna för vad man kan göra med rester, säger Mari Bergman, kock och matkreatör på Mathem.

– Kärnan i Sopkökets verksamhet är att jobba för minskat matsvinn och vi har alltid som målsättning att maten vi producerar ska bestå av minst 50 procent räddade råvaror. Genom samarbetet med Mathem ser vi en fantastisk möjlighet att belysa för omvärlden att maträtter på räddad mat är minst lika njutbara som annan mat, och på så vis inspirera människor till att tänka ett extra varv innan de slänger sina matrester. Vi är jätteglada att vår prisbelönta cirkulära frysmat får större spridning i form av glass och ny matsvinnspartner, säger Filip Lundin, grundare av Sopköket.

Svalkande Svinn säljs från Sopkökets restaurang i Söderhallarna i Stockholm, med start den 22 juni och så länge lagret räcker. Glassen säljs för 35 kr i portionsförpackningar.

Sopköket kommer under kommande veckor att bland annat skänka glass i Björns Trädgård på Södermalm till behövande, i samarbete med Klara Kyrka och Stockholms Moské.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.