Nyheter
EE-avfall som kommer på avvägar kan få dramatiska konsekvenser. Foto: Ludvig Gundersen

Bara 17 procent av världens elavfall hanteras rätt

Avfall från elektronik och elektriska produkter är den snabbast växande avfallsfraktionen i världen. I genomsnitt slänger varje världsmedborgare 7,3 kilo e-avfall om året, men fördelningen är väldigt skev. De svenska hushållen är femma i konsumtion av elektroniska produkter i Europa och slänger varje år över 14 kilo per person.

Under de kommande sex åren förväntas det totala e-avfallet i världen öka med över 20 miljoner ton och 2050 kommer över 110 miljoner ton sådant avfall att slängas, enligt en färsk rapport från FN-organet Unitar.

Rapporten, Global Transboundary E-waste Flows Monitor, tittar närmare på hur avfallet hanteras och var det hamnar.

Norrmännen slänger mest

Den största producenten av elavfall i Europa, och i världen, är Norge, med 19,5 kilo per person. I europatoppen följer sedan Lichtenstein, Österrike och Finland, följt av Sverige, enligt statistik från Eurostat.

Medan nära 54 miljoner ton e-avfall genereras årligen i världen, kan bara 17 procent av det dokumenteras korrekt. Det innebär att 44,3 miljoner ton e-avfall inte kan redovisas.

Tydeliggjør forbudet mot å hente EE-avfall

Värden går förlorade

”Avfallet kan behandlas och återvinnas på ett odokumenterat sätt eller deponeras, förbrännas, säljas eller till och med materialåtervinnas på ett oacceptabelt eller icke-kompatibelt sätt, med potentialen för att ädelmetaller för upp till 47,6 miljarder dollar går förlorade”, säger att i rapporten.

Av de 9,3 miljoner ton e-avfall som behandlas genom kända kanaler passerar cirka 5,1 miljoner ton en eller flera nationella gränser. Men endast 1,8 miljoner ton exporteras i enlighet med Baselkonventionens krav på förhandsgodkännande och dokumentkontroll.

– Ser sjelden noe av det intrikate og internasjonale markedet

Liten chans att bli gripen

”Det okontrollerade avfallet består av en rad olika typer av handel. Det sträcker sig från helt legitim handel som begagnad EE-utrustning som skickas för återanvändning i mottagarländer, till ee-avfall som illegalt exporteras till andra länder eftersom länderna har lägre behandlingskostnader”, skriver Unitar.

Årligen stoppas mellan 2 000 och 17 000 ton e-avfall som försöker smugglas ut ur EU-länderna.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.