Nyheter

ZeroAvia kommer att leverera 250 vätgasdrivna motorer

Avtalet med Kalifornien-baserade Air Cahana kan ge vätgasflyg på USA:s västkust inom de närmaste 5 åren.

På flygmässan i Paris bekräftade ZeroAvia att de har undertecknat ett avtal om att leverera 250 av företagets väteelektriska ZA2000-motorer till Flyshare, Inc. Flyshare Inc kommer att verka under namnet Air Cahana, och vill bli ledande inom hållbara flygningar i Kalifornien och USA:s västkust.

Norwegian blir med på e-fuel anlegg i Nord-Norge

Måste vara hållbart

Los Angeles-baserade Air Cahana är, enligt pressmeddelandet, det första flygbolaget som har lanserats för att minska flygets koldioxidutsläpp. Men det involverar inte bara väte: Bolaget kommer att börja med så kallade Sustainable Aviation Fuels (SAF), innan de i den andra fasen ska ta till sig nollutsläppsteknik – allt eftersom den blir tillgänglig på marknaden. Med det senaste avtalet med ZeroAvia på plats är de därmed säkra på de nollutsläppsmotorer de behöver för fas två.

Inom 5 år

ZeroAvias vätgaselektriska system för flygplan med 40-80 säten ska snart testas ombord på en 76-sitsig Dash 8-400. Syftet är att certifiera tekniken för användning med flygbolag som Air Cahana som planerar regionala resor redan 2027. Målet för dessa partners är att identifiera utrullningen av väteelektriska flygplan och förbereda nollutsläppsflyg mellan större städer på USA:s västkust. Tidtabellen är satt till "inom de närmaste fem åren".

– Att lansera ett nytt flygbolag är en stor utmaning. Air Cahanas stora fördel är att de kan låsa upp marknaden genom att vara bland de första att inse de enorma driftsbesparingarna och nollutsläppsfördelarna med väteelektriska motorer, säger James Peck, Chief Customer Officer på ZeroAvia.

— Det här innovativa samarbetet sätter Cahana i framkant när det gäller att bli det renaste flygbolaget i himlen, säger Tony Thompson - VD för Air Cahana. Med ZeroAvias omfattande flygtestning och kärnteknologi har vi den perfekta alliansen för att uppnå vår vision och tillsammans är vi redo att revolutionera flygindustrin, skryter han i pressmeddelandet.

Vil konvertere regionale jetfly til hydrogen

Källa: ZeroAvia

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.