Nyheter
Avfallet från maten i påsen kan bli nya plastpåsar. Foto: John Göransson.
Avfallet från maten i påsen kan bli nya plastpåsar. Foto: John Göransson.

Ett steg närmare cirkulära plastpåsar

I framtiden kan du bära hem maten i en påse av återvunnen plast, sedan blir både matavfallet och påsen nya plastpåsar. Hoang Danh Vu har i sin doktorsavhandling visat hur det är möjligt, med hjälp av flyktiga fettsyror.

Vid Swedish Centre for Resource Recovery vid Högskolan i Borås pågår forskning om att tillverka PHA* från flyktiga fettsyror. Det är ett nytt forskningsområde och förhoppningen är att dessa plaster ska kunna ersätta sådan som tillverkas av olja. I dag finns en uppsjö av bioplast på marknaden, som till exempel tillverkas av glukos från sockerrör. Men att tillverka bioplast av glukos är dyrt. Att dessutom använda naturresurser som skulle kunna föda människor och djur för att tillverka plast är kontroversiellt. De plasterna är dessutom svåra att återvinna, vilket gör dem mindre lönsamma att tillverka.

Hoang Danh Vu har haft två mål med sitt arbete: för det första ville han tillverka bioplast genom att bryta ner matavfall till flyktiga fettsyror och med hjälp av bakterier omvandla dem till plast. I nästa steg ville han studera hur samma plast kan brytas ner, tillbaka till flyktiga fettsyror.

Växer utan extra näring

Hoang Danh Vu har nu lyckats nå båda målen.

Hoang Danh Vu. Foto: Anna Sigge.
Hoang Danh Vu. Foto: Anna Sigge.

– Vi såg att bakterierna kan konsumera de kemiska föreningar som utvinns från fermenterat matavfall. De kan växa utan att behöva någon extra näring. Jag är väldigt glad över de positiva resultaten och frånsett att det behövs förbättringar av den process jag jobbat med, så kan vi nu säga att det är möjligt med ett cirkulärt flöde av hållbar PHA, säger Hoang Danh Vu.

Han verkar inom en forskningsmiljö som arbetar med lösningar på några av samhällets största problem.

– Vi känner alla till problemen med plastskräp som förorenar vår jord. Med det här arbetet presenterar vi en möjlig lösning för att minska användningen av nytillverkad så kallad jungfruplast av olja, säger han.

Lovande forskning

Forskningen är ny men lovande, menar Dan Åkesson, docent i polymerteknologi och Hoang Danh Vus handledare:

– Om man kan tillverka denna typ av bioplast från flyktiga fettsyror istället för att utgå från glukos, så blir priset på plasten potentiellt lägre. Att utgå från flyktiga fettsyror skulle också kunna passa in i en framtida infrastruktur där matavfall och andra organiska avfall bryts ner till flyktiga fettsyror (VFA). Från dessa tillverkas sedan bränsle och andra material.

Hoang Danh Vu försvarade sin avhandling ”Volatile Fatty Acids as a Key to Sustainability and Circularity in Polyhydroxyalkanoates Production” inom Resursåtervinning 26 maj.

* PHA (polyhydroxyalkanoater) är biologiskt nedbrytbara och komposterbara termoplaster.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.