Nyheter
Restprodukterna blir mat. Foto: John Göransson.
Restprodukterna blir mat. Foto: John Göransson.

Avfall från ölbryggning kan bli mat och biobränsle

Öl är den mest konsumerade drycken i världen efter vatten och te, och ölbryggning genererar stora mängder spannmålsavfall. Ett nytt forskningsprojekt visar hur det går att öka värdet på detta genom produktion av mat, biobränsle och värdefulla kemikalier.

Mohsen Parchami, nyutexaminerad doktor i Resource Recovery, har i sitt doktorandprojekt undersökt hur man kan ändra inställningen från att spannmålsrester betraktas som avfall till att istället ses som råvara för nya produkter. Av särskilt intresse är att det är möjligt att odla proteinrika, ätbara, trådformiga svampar på resterna av bryggeriavfallet, skriver Högskolan i Borås i ett pressmeddelande.

Ätbara svampar

Mohsen Parchami. Pressbild.
Mohsen Parchami. Pressbild.

– Ett mål med mitt projekt var att återföra något som kommer från livsmedelsproduktion tillbaka till samma cykel. Genom att producera denna proteinrika mat kan man bidra till högre säkerhet i livsmedelsproduktionen och minska trycket på jordbruk och djurhållning”, säger Mohsen Parchami.

Svamparna som odlats på spannmålsavfallet har bland annat använts som ingrediens i en nyligen utvecklad livsmedelsprodukt. Projektet utvecklade även en ny metod för att förbehandla avfallet för att kunna separera dess olika beståndsdelar i bland annat stärkelse, protein och cellulosa. Alla dessa beståndsdelar är en källa till nya potentiella användningsområden.

Sedan undersöktes olika möjligheter att ta fram en rad nya produkter som biobränsle, bioplaster och ingredienser för livsmedelsproduktion. Projektet övervägde även möjligheterna för produktion av andra värdefulla produkter som biogas, bioväte och flyktiga fettsyror.

Fördelar för bryggeribranschen

– Om bryggerierna visste vilka möjligheter det finns att omvandla spannmålsavfall till alla dessa produkter, skulle det kunna gynna dem, både ur ekonomisk och miljömässig synvinkel”, säger Mohsen Parchami.

Projektet har också utvecklat också en ny fraktioneringsprocess och ett koncept för ett bioraffinaderi för att kunna utvinna värdefulla ämnen som proteiner, fibrer och antioxidanter.

– Projektet är av stor betydelse eftersom det ger en lösning på många av vår tids aktuella problem, genom att visa hur det är möjligt att minska mängden avfall och påverkan på miljön samtidigt som det öppnar för nya möjligheter för bryggeriindustrin, säger Mohsen Parchami.

Projektet svarar mot flera av FN:s globala mål, bland annat målen Ingen hunger, Hälsa och välbefinnande, Rent vatten och sanitet för alla, Hållbar energi, Hållbar industri och innovation, Hållbar konsumtion och produktion med mera.

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.