Nyheter

Regeringen föreslår skattefrihet för el till CO2-infångning

Finansdepartementet vill att el som används för infångning av koldioxid i stort sett ska befrias från skatt. Förslaget ska öka incitamenten för att investera i teknik som ska avskilja och fånga in koldioxid.

Förslaget innebär att företag som i exempelvis en industri- eller en kraftvärmeanläggning använder teknik för koldioxidinfångning, en så kallad CCS-installation, ska kunna omfattas av den lägre energiskattenivån om 0,6 öre per kilowattimme för den el som förbrukas i CCS-installationen. Det är den lägsta tillåtna nivån enligt EU-regler.

För en anläggning som fångar in 500 000 ton koldioxid per år kan förslaget innebära minskade energiskattekostnader på i storleksordningen 170 miljoner kronor per år.

Stockholm Exergi har ledartröjan för bio-CCS

Elisabeth Svantesson. Pressbild.
Elisabeth Svantesson. Pressbild.

Stora besparingar

– Dagens förslag kan leda till ökade investeringar i ny teknik med positiva klimateffekter vilket skulle utgöra ett tydligt steg mot minskade koldioxidutsläpp, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

Teknik för koldioxidinfångning är relativt ny och med en skattebefrielse för den el som används för koldioxidinfångning kan nya investeringar stimuleras genom att göra driften av denna teknik billigare. De första kommersiella anläggningarna för koldioxidinfångning beräknas tas i drift under 2026, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Bio-CCS – Vad händer?

På remiss

Förslaget föreslås träda i kraft den 1 oktober 2024. Det ska nu ut på remiss och kommer att ligga till grund för budgetförhandlingarna i höst. Om förslaget kommer att presenteras i regeringens höstbudget blir beroende av det ekonomiska läget, reformutrymmet och finansieringsbehovet samt de överläggningar som förs i arbetet med höstbudgeten, enligt regeringen.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.