Nyheter

Eskilstuna Energi och Miljö avbryter vätgasprojekt

Eskilstuna Energi och Miljö avbryter projekt avseende användande av vätgascell som katalysator i kraftvärmeverket. ”Vi tror fortfarande på tekniken, men kanske inte just här, säger Lotta Lejdberg, Affärsområdeschef Energi på EEM.

Eskilstuna Energi och Miljö (EEM) inledde under hösten 2022 ett projekt där man utredde en ny teknik som skulle minska miljöpåverkan från det kraftvärmeverk som levererar fjärrvärme och el till boende i Eskilstunaområdet. Detta projekt avbryts nu.

Tanken var att en vätgascell skulle installeras i kraftvärmeverket för att minska utsläpp av växthusgaser och sotpartiklar. Den skulle även minska mängden biobränsle som går åt för att driva värmeverket och därmed spara energi och naturresurser.

− Under utredningsfasen fokuserade vi på leveranssäkerhet i processen och säkerställde att vi kunde uppfylla alla tillståndskrav från myndigheter, vilket vi också gjorde, säger Lotta Lejdberg

Kravftvärmeverket i Eskilstuna.
Kravftvärmeverket i Eskilstuna.

.

Oenighet med teknikleverantören

Teknikleverantören tillhandahölls samtidigt historiska data från kraftvärmeverket och gavs därmed möjlighet att beräkna de teoretiska möjligheterna för att spara energi i EEMs kraftvärmeprocess.

Projektet drevs av Eskilstuna energi och miljö ihop med teknikleverantörerna Natureproof Sweden AB och Blue thing Sweden AB. Anledningen till att EEM avbryter projektet är att de inte har kunnat enas med teknikleverantören om en affärsmodell som båda tror på.

− Vi har helt enkelt inte samma syn på det miljöbesparande och ekonomiska incitamentet i investeringen. Vi från EEM vill dock förtydliga att vi tror på själva tekniken, men att just kraftvärmeverket i Eskilstuna redan har en så pass hög prestanda i förbränningsprocessen att de enstaka procent som återstår att effektivisera inte är relevanta i förhållande till kostnaden för installation och drift av den nya tekniken, säger Lotta Lejdberg.

EEM går nu vidare med nya utredningar avseende hur energisystemet kan optimeras i takt med framtidens ökade behov, samt hur detta kan göras i symbios med målet om ett klimatpositivt Eskilstuna 2045.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.