Nyheter
Alexandra Maria Almasi. Montage, Foto: John Göransson och pressbild från IVL.
Alexandra Maria Almasi. Montage, Foto: John Göransson och pressbild från IVL.

Sommarintervjun:

Alexandra Maria Almasi, plastexpert på IVL

”För att få till en mer cirkulär användning av företagens plastförpackningar krävs samarbete mellan många olika aktörer i samhället”. Det säger IVL, Svenska Miljöinstitutets plastexpert Alexandra Maria Almasi i Avfall2Resurs sommarintervju, där vi ställer några frågor till viktiga aktörer inom vårt bevakningsområde.

Vad har varit det viktigaste för din bransch och din verksamhet det senaste halvåret?

– Jag leder ett innovationsprojekt som handlar om att öka materialåtervinningen av plastförpackningar som används av företag. Det heter ”Sluta cirkeln för industriell plast” och är ett samarbete mellan 18 parter i Sverige. I dagsläget blir det ofta en kvalitetsförsämring av plasten när den materialåtervinns vilket gör att man i stort sett bara kan göra avfallspåsar och blomkrukor av den. Men det finns en stor potential att öka materialåtervinningen av industriella och kommersiella plastförpackningar genom så kallande slutna loopar där man strävar efter att bevara en högre kvalitet på plasten så att den kan återanvändas som förpackningar istället, säger Alexandra Maria Almasi.

Vad tror du kommer att vara det viktigaste för dig under det kommande halvåret?

– För att få till en mer cirkulär användning av företagens plastförpackningar krävs samarbete mellan många olika aktörer i samhället. Det krävs systeminnovation med nya affärsmodeller, ny infrastruktur och nya samarbetsformer. Viktigast under det kommande halvåret kommer att vara att lyckats involvera alla aktörer som vi ser har en viktig roll i den utvecklingen, svarar Alexandra Maria Almasi.

Om du fick välja ett politiskt beslut som skulle påverka din verksamhet, vad skulle det vara?

–  Återvunnen plast kan i dagsläget inte konkurrera prismässigt med den primära råvaran. Det är många företag som vill driva utvecklingen mot en mer högvärdig plaståtervinning, men som ser just det som ett stort hinder. Ett politiskt beslut som bidrar till att återvunnen plast blir mer prismässigt attraktivt för producenter och användare skulle därför vara ett stort bidrag för att kunna utveckla och skala upp slutna loopar.

Vad ska du göra på semestern?

–  På semester ska jag spendera tid med min familj och ladda inför en hektisk höst. Vi förbereder oss för att ta projektet till nästa steg, där fokus kommer att ligga på att skala upp looparna som vi har arbetat med under de senaste två åren. De kommer att kräva mycket energi!

Här finns en film som berättar mer om det projekt Alexandra Maria Almasi leder.

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.