Nyheter
Illustration av vätgasanläggning i Alby.
Illustration av vätgasanläggning i Alby.

Vätgasledning planeras genom Medelpad

RES och Nordion Energi har undertecknat ett samförståndsavtal (MoU – Memorandum of Understanding). Tillsammans ska de genomföra en förstudie avseende utveckling, konstruktion och drift av en ledning från Alby och Ljungaverk till Sundsvall – för att möjliggöra transport av grön vätgas genom Sverige. Avståndet är omkring 100 kilometer fågelvägen.

Två anläggningar i Ånge

RES utvecklar för närvarande storskaliga vätgasanläggningar i Alby och Ljungaverk i Medelpads inland, som årligen kommer att producera 100 000 ton grön vätgas till olika mottagare. Förstudien, som ska inledas omedelbart, ska undersöka förutsättningarna för en vätgasledning därifrån till Sundsvall vid Bottenhavskusten.

”Vi är stolta och glada över att arbeta med Nordion Energi i det här projektet och möjliggöra nödvändig infrastruktur för att accelerera införandet av grön vätgas som en nyckelspelare i den nordiska energimixen”, säger Alexandra Angelbratt, Head of Hydrogen på RES.

Sedan några år tillbaka har Nordion Energi utvecklat en ny infrastruktur för transport av vätgas, som är öppen för alla vätgasproducenter och konsumenter i Norden, till att börja med i norra Sverige, att ansluta sig till.

Nedgrävd ledning

”Våra ledningar är nedgrävda under mark och har därför minimal påverkan på naturen. Gasen kan antingen användas omedelbart eller lagras för senare bruk. Ånge kommun är perfekt beläget nära Sundsvall och Östersjön där många industrier finns. RES är ett väletablerat bolag inom förnybar energi i regionen, med ett gemensamt och tydligt mål om att öka produktionen av grön vätgas i energimixen”, säger Björn Santana Arvidsson, Head of Hydrogen på Nordion Energi.

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.