Nyheter
Kabeltrumma av PolyAl. Foto: Axjo.
Kabeltrumma av PolyAl. Foto: Axjo.

Tetra Pak och Axjo bygger återvinningsfabrik för PolyAl i Sverige

Tetra Pak och Axjo Group startar en förstudie för att bygga en ny återvinningsfabrik för PolyAl från använda dryckeskartonger i Gislaved, med en gemensam investering på upp till 24 miljoner euro. Anläggningen, som blir den största i norra Europa, planeras för drift 2025.

– Detta blir starten för en helt cirkulär ekonomi för dryckeskartonger i Sverige, Danmark och Norge. Det visar samtidigt att dryckeskartonger är en värdefull resurs som kan användas om och om igen i många applikationer”, säger Alex Henriksen, Managing Director på Tetra Pak North Europe.

PolyAl, den fiberfria komponenten i kartongförpackningar, betecknar de lager av polymerer och aluminium som används som barriär mot syre och fukt för att skydda livsmedel i dryckeskartonger. Axjo använder återvunna PolyAl-komponenter från förbrukade Tetra Pak-förpackningar för att skapa nya förpackningslösningar för tråd- och kabelindustrin, som exempelvis spolar för 3D-utskrift. Fabriken för återvinning av PolyAl är planerad att tas i drift under 2025.

10 000 ton om året

Med en årlig återvinningskapacitet på 10 000 ton kommer linjen vid Axjos framtida fabrik att återvinna och införliva PolyAl i formsprutade plastprodukter som tillverkas av Axjo, allt från kabeltrummor, rullar, spolar och plastförvaringslådor.

”PolyAl-råvaran kommer att vara en avgörande komponent i vår nya upphandlingsstrategi. Att ha tillgång till stora mängder av detta råmaterial i vårt närområde öppnar nya möjligheter för oss att skapa återvunna Greenology-material* med ett exceptionellt lågt CO2-fotavtryck. Detta kommer att ge våra kunder något som verkligen är unikt och hållbart. Vi ser också att detta kommer att skapa nya arbetstillfällen i Gislaveds kommun”, säger Jacob Nilsson, VD Axjo Group.

Den nya fabriken kommer att öka återvinningen av PolyAl i Sverige, Danmark och Norge för att uppfylla cirkularitetsmålen i den föreslagna EU-förordningen om förpackningar och förpackningsavfall (PPWR) och understryker återvinningens avgörande roll för att bidra till den gröna omställningen av livsmedelsförpackningssektorn. Branschen har redan investerat cirka 200 miljoner euro för att öka kapaciteten för återvinning av dryckeskartonger i EU och planerar att investera ytterligare 120 miljoner euro fram till 2027.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.