Nyheter
Runar Bålsrud är VD för Avfall Norge. Foto: Jens Egil Heftøy/Avfallsbransjen.no

– Enova borde få sitt mandat ändrat

I dagens sommarintervju möter du Runar Bålsrud – vd för Avfall Norge.

Vad har varit det viktigaste för biogasbranschen och din verksamhet det senaste halvåret?

Branschen mognar, nya kommersiella aktörer kommer in på marknaden med kapital och kompetens. På biogasområdet är det intressant att se stora förvärv av stora aktörer, som Shells köp av Nature Energy i Danmark, och Gasnors köp av Renevo här hemma. Vi ser också en hög innovationstakt i branschen, med ständigt nya uppstartsföretag med spännande teknik och lösningar som får kapitalet att växa på en växande marknad. I övrigt har vi som organisation antagit en ny strategi som vi har arbetat med att planera och omsätta i praktiken.

Och vad tror du kommer att vara det viktigaste för dig under det kommande halvåret?

För oss som organisation handlar det om att omstrukturera oss som organisation för att kunna vara en drivande kraft i den cirkulära ekonomin, vilket kommer att vara vårt uppdrag framåt.

Du utses till Enova-chef för en dag: Vilket område, område eller bransch skulle du vilja fördela Enova-medel till?

Enova borde få sitt mandat ändrat för att stödja den enorma omvandling som kommer att ske från fossila bränslen till förnybara och från en linjär till en cirkulär ekonomi. Vår bransch är mitt uppe i denna transformation med lösningar för båda delarna. I en tid då Europa och västvärlden inser att vi måste bli mer självförsörjande på både energi och kritiska råvaror är det väldigt viktigt att Norge hänger med. Då måste Enova få mandat att stödja projekt och värdekedjor med mogen teknik, där de behöver stöd för att bli ett kommersiellt alternativ.

Vad ska du göra på sommarlovet?

Det blir en vecka med fjällturer i Österrike, lata dagar vid Hurdalssjøen, och annars lite jobb däremellan.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.