Nyheter

Norge ändrar regler för leverans och mottagande av avfall från fartyg

Klimat- och miljöministeriet har antagit ändringar i föroreningsbestämmelserna om leverans och mottagande av avfall och lastrester från fartyg. Förordningen träder i kraft den 1 oktober 2023, skriver norska miljödirektoratet i ett pressmeddelande.

– Plast och annat avfall i havet är ett stort miljöproblem. Det är viktigt att avfall från alla typer av fartyg enkelt kan levereras till hamnen och hanteras på ett miljövänligt sätt. Regeländringarna ska bidra till mindre nedskräpning och mer miljövänlig hantering av avfall från båtar. Hamnarna ska också underlätta mottagandet av avfall som fiskare har hämtat ur havet. Detta ska kunna levereras utan extra kostnad, säger statssekreterare Ragnhild Sjoner Syrstad i Klimat- och miljödepartementet i pressmeddelandet.

Övervakning av fartyg

Sammantaget bör de nya kraven bidra till bättre arrangemang för leverans av avfall i hamnar, ökad återanvändning, ökad materialåtervinning och minskad marin nedskräpning. Regelverket innebär fler och tydligare krav på uppföljning och tillsyn av fartyg och utökar rapporteringskraven för vissa typer av fartyg. Hamnarna är skyldiga att ombesörja mottagandet av källsorterat avfall från de fartyg som använder hamnen.

Måste betala avgift

Även fiskefartyg och fritidsbåtar kommer nu att omfattas av kravet på allmän avfallsavgift. Det ska betalas oavsett om de levererar avfall till hamnen eller inte. Det är hamnchefen som tar ut avgiften och den ska differentieras efter fartygets kategori och typ och storlek. I hamnar där inget avfall för närvarande levereras blir det ingen förändring. Detta kommer särskilt att vara fallet för små fritidshamnar.

Självservering

Som i dag ska avgiften beräknas utifrån vad det faktiskt kostar att ta emot och hantera avfall. Mottagning och hantering av uppfiskat avfall från fiskeverksamhet ska ingå i beräkningen av den allmänna avfallsavgiften och fiskefartyg ska kunna leverera detta i hamn utan extra kostnad, står det i pressmeddelandet.

Här är förordningen:

Föreskrifter om ändring av föroreningsföreskrifterna kapitel 20 och föreskrifter om miljösäkerhet för fartyg och flyttbara anläggningar – Rättsdata

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.