Nyheter

EU föreslår ökad återanvändning av begagnade bildelar

– Regelverket ska göra det lättare att återanvända bildelar vid reparationer. Det är bra för både miljön och bilägarna. I Norge har vi en modern bilpark med en stor andel elfordon och det är bra att regelverket nu också uppdateras för att hantera dessa bilar ännu bättre, säger Ellen Hambro, direktör på norska miljödirektoratet i ett pressmeddelande.

Förslaget ger nya krav på miljövänlig utformning av bilar. Biltillverkarna måste planera hur bildelar kan återanvändas eller materialåtervinnas redan när de designar en ny bil, skriver norska miljöverket i pressmeddelandet.

Förslaget ställer upp ambitiösa och specifika mål för återanvändning, materialåtervinning och användning av återvunnet material i produktionen. Det finns till exempel ett krav på att minst 25 procent av plasten i nya bilar ska återvinnas.

Foto: John Göransson.
Foto: John Göransson.

Bilarna ska också utformas så att det är lättare att ta bort, reparera och byta ut delar och komponenter. Idag måste bilägare ofta köpa helt nya delar om en del av bilen går sönder.

Förslaget till EU-kommissionen innebär att bilskritar och verkstäder kommer att åläggas att demontera bilarna på ett sådant sätt att fler delar blir tillgängliga för återanvändning. Det föreslås också att verkstäder ska erbjuda begagnade delar på samma sätt som nya delar för reparationer.

EU-godkännande innan export

Det har varit ett problem att dåliga bilar exporteras till utvecklingsländer där de blir ett avfallsproblem. Även exporten av begagnade bilar måste regleras bättre genom detta förslag. Bilar måste ha genomgått periodisk fordonsbesiktning, eller EU-besiktning före eventuell export. Detta kan bidra till mindre export av dåliga eller skadade bilar till andra länder.

Europaparlamentet och rådet kommer att behandla och förhandla om förslaget innan förordningarna slutgiltigt antas i EU.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.