Nyheter

Wastefront ska bygga åtta anläggningar för återvinning av bildäck

Norska Wastefront har ingått ett strategiskt partnerskap med det holländska energilagringsföretaget VTTI. Samarbetet är globalt och handlar om etablering av anläggningar vid minst åtta av VTTI:s terminaler, skriver Wastefront i ett pressmeddelande.

Enligt överenskommelse mellan parterna ska det slutliga investeringsbeslutet fattas inom fem år. VTTI kommer också att tillskjuta upp till 43 miljoner USD i kapital i Wastefront och blir därmed delägare i det norska företaget, står det i pressmeddelandet.

VTTI har säte i Rotterdam och ägs av Vitol, IFM Investors och Abu Dhabi National Oil Company. Företaget lagrar energi och andra kritiska produkter i terminalanläggningar på centrala platser runt om i världen. Satsningen på Wastefront och planerade investeringar i framtida anläggningar är en del av VTTI:s strategi att mer än 50 procent av bolagets verksamhet år 2028 ska vara relaterad till produktion och hantering av nya energikällor. Cirkulära lösningar är en viktig pelare i företagets tillväxtstrategi.

Genombrott för en ny lösning

– För Wastefront innebär detta avtal ett stort genombrott och en viktig validering av våra ambitioner. Det är första gången vår totallösning för återvinning av material från gamla bildäck har blivit licensierad för global utrullning, säger Vianney Vales, vd för Wastefront i pressmeddelandet.

– VTTI är en idealisk partner, ett ledande infrastrukturföretag, med en tydlig ambition att växa genom att bidra till det gröna skiftet. Genom att investera i Wastefront har VTTI också valt att gå ett steg längre. Det ger oss möjlighet att påskynda arbetet med vår första fabrik i Sunderland, och stärka vår position på den globala marknaden med ytterligare åtta VTTI-anläggningar, fortsätter Vales i pressmeddelandet.

Sedan starten 2019 har Wastefront utvecklat en helt ny Green Global Industrial Platform som löser det världsomspännande miljöproblemet med uttjänta bildäck. Från och med idag kommer de flesta sådana däck antingen att hamna på en soptipp eller brännas. Wastefronts lösning innebär att bildäcken istället omvandlas till värdefulla råvaror genom kemiska processer med 80 procent lägre CO2-utsläpp.

Lösningen som Wastefront erbjuder under licens samlar all nödvändig teknik och affärselement som krävs för att driva en däckåtervinningsanläggning. Lösningen kommer att användas av Wastefront själv i en fabrik i hamnen i Sunderland i nordöstra England, där byggstart kommer senare i år. Partnerskapet med VTTI är första gången som Wastefront-lösningen har licensierats för användning globalt.

Partnerskapet mellan Wastefront och VTTI kommer initialt att bestå av två delar. VTTI kommer att investera upp till 43 miljoner dollar i Wastefront, för användning i byggandet av anläggningen i Sunderland. För det andra kommer parterna att genomföra studier i syfte att identifiera åtta VTTI-anläggningar som kommer att vara lämpliga för däckåtervinningsanläggningar med delat ägande. Anläggningarna kommer att drivas av VTTI med hjälp av Wastefront-teknik och kommer att påskynda den globala utbyggnaden av Wastefronts lösning.

– VTTI ser fram emot ett nära samarbete med Wastefront kring denna viktiga cirkulära lösning. Vi är övertygade om att våra företag kompletterar varandra mycket väl, och är mycket imponerade av vad Wastefront har åstadkommit på kort tid. Företaget tar med en fullt utvecklad och validerad teknisk lösning för däckåtervinning, ett erfaret team, ett omfattande nätverk på råvarumarknaderna och erkännande från däcktillverkare, säger Guy Moeyens, vd för VTTI i pressmeddelandet.

– Genom våra gemensamma ansträngningar kommer vi att kunna omvandla ett växande globalt avfallsproblem till produkter som pyrolysolja och Recovered Carbon Black, som är mycket efterfrågade i den pågående energiomställningen, fortsätter Moeyens.

Ny produktion av återvunnen kolsvart (rCB) är nödvändig på grund av EU:s sanktioner som begränsar importen från Ryssland. En betydande mängd kimrök som används i Europa produceras i Ryssland, Ukraina och Vitryssland. Den globala kolsvartmarknaden beräknas växa från 13 miljarder USD 2022 till 18 miljarder USD 2029, enligt en rapport från Fortune Business Insight från 2022.

Flera internationella överenskommelser

Wastefront går allt närmare sin ambition att skapa en grön global industriell plattform. I maj i år uppnådde företaget total cirkularitet genom avtalet med Weber & Schaer, en av Europas största distributörer av produkter för gummiindustrin. Avtalet gäller köp och försäljning av minst 35 procent av den rCB som produceras vid Wastefronts anläggning i Sunderland. Ett antal andra avtal har slutits med stora internationella aktörer de senaste åren:

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.