Nyheter
Bilden är ett fotomontage av en möjlig gestaltning av bioraffinaderiet. Foto: Arkitekt GATUN
Bilden är ett fotomontage av en möjlig gestaltning av SCA:s bioraffinaderi. Foto: Arkitekt GATUN

Tre stora svenska hållbarhetsprojekt får EU-stöd

Svenska H2 Green Steel, SCA och Midsummer är med och delar på de 3,6 miljarder euro, motsvarande omkring 40 miljarder kronor, som EU:s Innovationsfond nu delar ut till 41 storskaliga europeiska projekt för lansering av innovativa teknologier inom miljöteknik.

Målet med bidragen är att bidra till en europeisk och global grön omställning för innovativa tekniker, processer eller produkter, som är tillräckligt mogna och som har en betydande potential att minska utsläpp av växthusgaser, skriver EU i ett pressmeddelande.

Hittills har bara ett av företagen, Midsummer, kommenterat tilldelningen och avslöjat mur mycket pengar det rör sig om.

H2 Green Steel: grönt stål med vätgas

H2 Green Steel (H2GS AB) grundades 2020. Grundare och största aktieägare i H2 Green Steel är Vargas, som också är medgrundare och en av de större aktieägarna i den svenska batteritillverkaren Northvolt. H2 Green Steel har sitt huvudkontor i Stockholm, Sverige, med sin första gröna stålfabrik under utveckling i Boden, norra Sverige.

H2 Green Steels ”Boden Fas 1” syftar till att bygga världens första operativa, industriella gröna stålverk i norra Sverige.
Den kommer att använda vätgasbaserad direktreduktionsteknik (DRI) i stället för en traditionell koksdriven masugnsvägen för att producera järn. Produktionen av det förnybara väte som krävs för processen integreras i projektet.

SCA: bränsle av biomassa

Bensin, diesel, flygbränsle och kemikalier som idag framställs av olja, kan i framtiden produceras av restprodukter från skog och skogsindustri, enligt SCA. I februari 2017 beslutade SCA att söka tillstånd för ett bioraffinaderi vid Östrands massabruk. En ny detaljplan antogs i kommunfullmäktige den 26 november 2018 och den 8 juli 2022 vann miljödomen laga kraft.

Det finns ännu inget investeringsbeslut om det blir ett bioraffinaderi på Östrand. Det återstår fortfarande teknisk utveckling innan det är redo att byggas i kommersiell industriell skala. För att vara redo vid ett investeringsbeslut har platsen börjat iordningsställas till industrimark, enligt SCA.

Pengarna från innovationsfonden ska bidra till att designa, bygga och driva världens första storskaliga bioraffinaderi för att producera förnybara Sustainable Aviation Fuels (SAF) och nafta, samt implementera en banbrytande Anything-to-Liquid (XTL)-väg, fast biomassaförgasning och Fischer-Tropsch-syntes med en elektrolys som använder 100 % förnybar energi i ett världsledande bioraffinaderi i kommersiell skala.

Midsummer: megafabrik för solceller

Sveriges enda tillverkare av solpaneler, Midsummer, har beviljats ett bidrag på drygt 32 miljoner euro, cirka 375 miljoner kronor, för en ny 200 MW megafabrik i Sverige för tillverkning av tunnfilmssolceller. Företaget siktar mot att bli Europas största tillverkare av tunnfilmssolceller, med ett flertal fabriker runt om i Europa.

Stödet lämnas specifikt för uppförandet av en fabrik i Sverige för tillverkning av tunnfilmssolceller av typen CIGS som är tunna, lätta, flexibla och med ultralåga klimatavtryck. De är särskilt lämpliga för installation på de många tak runt om i Europa som inte klarar vikten av traditionella solpaneler av kisel.

Midsummer grundades år 2004. Företaget installerar tunna och lätta solcellstak som tillverkas i Järfälla norr om Stockholm, med 90 % lägre koldioxidavtryck än traditionella solpaneler.

Norska projekt

510 miljoner euro, eller 5,7 miljarder norska kronor, godkändes för fem projekt i Norge. De fem företagen är Norway Fortescue Future Industries, FREYR, Vianode, Norsun och Nordic Electrofuel.

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.