Nyheter
EU blir allt viktigare för Avfall Norges medlemmar, säger vd Runar Bålsrud. Foto: Jens Egil Heftøy

Ökat tryck från EU på Norges avfallsbransch

– Helt avgörande för hur avfallsbranschen kommer att se ut i framtiden, säger Avfall Norges vd Runar Bålsrud.

Den 5 september startar Avfall Norges årskonferens på Hellerudsletta utanför Oslo.

Programmet för den tre dagar långa konferensen börjar ta form och Avfall Norge ägnar stort utrymme åt hur EU:s regelförändringar kommer att påverka branschen.

– EU är ett viktigt område och kommer att vara helt avgörande för hur den norska avfallsindustrin kommer att se ut i framtiden. Därför har vi tagit med det i årskonferensen, säger vd Runar Bålsrud.

https://avfallsbransjen.no/2023/06/05/timmermans-vil-ikke-hore-snakk-om-forskriptpause/

Lång lista

Sedan förra årskonferensen har det kommit ett antal inspel från Bryssel som får direkta konsekvenser för norska avfallsaktörer. Redan i förra årets State of the Union-tal satte kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tonen när hon tillkännagav en strategi för återvinning av kritiska råvaror. År 2030 ska 15 procent av de så kallade strategiska råvarorna som används i EU komma från materialåtervinning.

Under hösten inleder EU-kommissionen, ministerrådet och EU-parlamentet förhandlingar om ändring av förpackningsdirektivet. I somras började processen med att utvärdera direktivet för EE-avfall.

Processerna i EU-systemet är så omfattande och många att många har förespråkat att man väntar med fler regeländringar tills de som ligger på bordet är implementerade. För att hålla jämna steg med utvecklingen har Avfall Norge dedikerat en anställd för att följa floden av ärenden.

– Hon kommer att följa processerna i EU, se vad som kommer och vad som sannolikt kommer. Vi måste vara tidigare ute än vi har varit. En del av EU:s regelverk har nog kommit lite för tidigt och gjort att medlemmarna har haft för lite tid att implementera dem. Därför vill vi göra tidsfönstret för medlemmarna större, genom att vara närmare, säger Bålsrud till Avfallsbrånjen.no.

https://avfallsbransjen.no/2023/06/02/ma-veie-emballagekutt-mot-matsikkerhet/

Internationella gäster

Den årliga konferensen i september kommer att besökas av generalsekreterare Vanya Veras från branschorganisationen Municipal Waste Europe.

– Det är en av de organisationer vi deltar aktivt i och kanske en av de viktigaste kontaktpunkterna Avfall Norge har för att påverka EU, säger Bålsrud.

Näringspolitisk chef Julia Blees från European Recycling Industries Confederation, EuRIC, och miljöverkets Hege Rooth Oldbergsveen kommer också till Hellerudsletta för att prata om kommande EU-ärenden av betydelse för Avfall Norges medlemmar.

– Vi har även bjudit in våra systerorganisationer i Norden. Det vi försöker göra är att se hur vi kan arbeta mot EU tillsammans som en större kraft. Var och en av oss är för liten. Därför vill vi ha ett närmare och bättre samarbete. Årskonferensen i år får därför ett större internationellt fokus, säger Bålsrud.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.