Nyheter

Gasum köper svenska Liquidgas Biofuel Genesis

Det nordiska energibolaget Gasum köper två tredjedelar av aktierna i svenska Liquidgas Biofuel Genesis AB, som äger och driver en biogasuppgraderingsanläggning i Helsingborg.Anläggningens andra ägare är Nordvästra Skånes Renhållningsbolag AB, NSR.

NSR har hyrt ut en biogasanläggning till Biond AB som producerar rå biogas från det biologiskt nedbrytbara avfall den samlar in från hushåll och industrier i området. Liquidgas Biofuel Genesis köper sedan gasen för uppgradering.

Anläggningens årliga produktion är för närvarande cirka 80 GWh uppgraderad biogas. Anläggningen är ansluten till ett lågtrycksnät och all uppgraderad biogas distribueras för närvarande genom nätet till lokala bensinstationer.

Gasum avser också att undersöka möjligheten att göra gasen flytande på plats.

– Det här förvärvet är ytterligare ett viktigt steg på vägen mot att implementera vår strategi att föra ut mer förnybar gas till den nordiska marknaden. Intresset för biogas växer ständigt i takt med att allt fler transport- och logistikoperatörer samt industriaktörer inser sin potential att minska utsläppen just nu, istället för om tio år. Uppgraderingsverksamheten i Helsingborg är ett bra tillskott till Gasums biogasportfölj i Sverige, där vi också investerar kraftigt i biogasanläggningar i grönområden under de kommande åren”, säger Mika Wiljanen, VD för Gasum.

–  Vi ser fram emot att arbeta med Gasum, en erfaren och stark aktör inom biogasindustrin. Detta partnerskap ger oss utmärkta möjligheter att utveckla vår biogasuppgraderingsverksamhet i Helsingborg. Samarbetet kan bidra till en långsiktig utveckling av gröna transporter i regionen”, säger Ulf Molén, VD för NSR AB, delägare i Liquidgas Biofuel Genesis AB.

Förvärvet är en del av Gasums strategiska mål att lansera sju terawattimmar (7 TWh) förnybar gas på marknaden årligen till 2027. Gasum strävar efter att uppnå detta genom att öka sin egen biogasproduktion samt anskaffa från betrodda partners. Gasum bygger just nu den första av fem stora nya biogasanläggningar i Götene.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.