Nyheter
En skiss på Pure Hydrogens nya återvinningsbil. Illustration: Pure Hydrogen

Ny vätgasdriven avfallsbil testas i Australien

Om allt går enligt planerna under testperioden kan det bana väg för över 100 vätgasdrivna sopbilar från Pure Hydrogen.

Även om Fauns och H2X Globals vätgasdrivna sopbilar förmodligen är mest kända här i Europa, har de förstås konkurrenter.

En av dem är australiensiska Pure Hydrogen (som för övrigt är delägare i H2X Global). Idag kom bekräftelsen på att de tecknat avtal med det australiensiska återvinningsföretaget Solo Resource Recovery (Solo).

Har allerede over 60 hydrogendrevne renovasjonsbiler i drift

6 månaders testperiod

Den vätgasdrivna sopbilen kommer att levereras i början av 2024 och tas sedan i daglig drift för att hämta hushållsavfall.

Solos mål är naturligtvis att minska sina egna utsläpp och de kommer att använda testperioden för att se hur vätgasbilen fungerar i praktiken. Solo har för närvarande 40 sophämtningsfordon i drift i fyra av Australiens sex delstater och uppger att de tömmer i genomsnitt 1,2 miljoner avfallscontainrar per vecka.

Priset Solo kommer att betala under testperioden på 6 månader är satt till 82 500 australiensiska dollar, vilket motsvarar cirka 550 000 kronor (dagens växelkurs).

Här är det värt att notera att det ingår både hyra av bilen, nödvändigt underhåll och, inte minst, leverans av vätgas under testperioden.

Efter att testperioden är över kan Solo välja om de vill fortsätta med hyresavtalet (kan förlängas i upp till 7 år), och får dessutom möjlighet att investera i fler vätgasdrivna fordon. Inte oväntat är det just detta Pure Hydrogen satsar på.

Målet är att Solo Resource Recovery ska rulla ut vätgasdrivna avfallsfordon i alla fyra stater där de är verksamma (New South Wales, Victoria, South Australia och Western Australia).

Pure Hydrogen uppger också att de har skrivit på avsiktsförklaringar med flera aktörer. Om provperioden går enligt plan kommer det att bli tal om att leverera över 100 vätgasdrivna avfallsfordon till den australiska marknaden.

240 millioner SEK til hydrogendrevne kjøretøy

Detta är vad vi vet om den vätgasdrivna sopbilen

Pure Hydrogen uppger att återvinningsbilen ger:

  • Verkliga nollutsläpp
  • Ger mycket mindre ljud. Enligt Pure Hydrogen reduceras bullret med 70 % jämfört med en traditionell dieseldriven sopbil. Det är bra för både förare och boende
  • Lång räckvidd: Uppgivet till 300 kilometer, men detta kommer att variera beroende på topografi och inte minst antal avfallspackningar på sträckorna
  • Påfyllningstid. Ej specificerat, men antas vara cirka 20 minuter.

ULEMCo skal gjøre 35 nyttekjøretøy hydrogendrevne

Källa: Pure Hydrogen

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.