Nyheter
Förändring av BNP och CO2-utsläpp mellan Q1 2022 och Q1 2023. Diagram: Avfall2Resurs.

Minskade CO2-utsläpp i EU, ökade i Sverige

Under första kvartalet 2023 minskade CO2-utsläppen i EU med 2,9 procent, medan de ökade med 1,6 procent i Sverige, enligt den senaste statistiken från EU:s statistikmyndighet Eurostat.

Stigande räntor, inflation och kriget i Ukraina har lett till en markant avmattning i den europeiska ekonomin. Under första kvartalet i år var tillväxten i EU-området 1,2 procent.

Økt forbruk – Mindre avfall

Mest från hushåll

Samtidigt visar siffror från Eurostat att utsläppen av växthusgaser har minskat med 2,9 procent under samma period. Det gör att utsläppen sjunker mer än ekonomin växer, vilket är en förutsättning för att nå EU:s klimatmål.

24 procent av de totala utsläppen på 941 miljoner ton CO2-ekvivalenter kommer från hushåll medan industriutsläppen stod för 20 procent.

Dette har ikke skjedd på over 10 år

Norden åt fel håll

Utsläppen av växthusgaser minskade i 21 av EU:s medlemsländer. De nordiska länderna Sverige, Danmark och Finland ligger alla på fel sida av gränsen.

Andra länder som ökade utsläppen var Irland (+9,1 %), Lettland (+7,5 %) och Slovakien (+1,9 %).

Enligt uppgifter från Eurostat var den största källan till utsläppsminskningar en markant minskning av energi från el och gas. Här minskade utsläppen med 12,3 procent under kvartalet. Det kan också förklara att Sverige går mot strömmen, då vi redan vid Rysslands invasion av Ukraina använde väldigt lite fossil gas.

Transport och lagring stod för den största ökningen med 7,2 procent.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.