Nyheter
Den danska regeringen undersöker avskiljning och lagring av koldioxid. Foto: Henrik Sørensen

Danmark satsar 40 miljarder kronor på CO2-infångning

Danmark kommer att fånga och lagra 3,2 miljoner ton CO2 redan 2029.

På måndagen presenterade den danska regeringen sin plan för nästa fas i utvecklingen av avskiljning och lagring av koldioxid. Planen innebär att regeringen slår samman anbudsrundorna och lägger totalt 27 miljarder danska kronor, nästan 42 miljarder svenska kronor, på fångst- och lagringsprojekt.

– Kampen mot klimatförändringarna i Danmark, Europa och resten av världen kräver att vi investerar inom många områden. CO2-avskiljning och -lagring är en av grundpelarna när vi ska bygga oss mot klimatmålen. Därför skyndar vi också på kravet på full fångst från 2030 till 2029, så att vi snabbare får ut mer CO2 från luften och ner i marken. Det kommer också att säkerställa ett tydligare ramverk för den spirande industrin och därmed skala upp den danska CCS-industrin och skala ner priset, säger klimat-, energi- och försörjningsminister Lars Aagaard i ett pressmeddelande .

Tidigare har regeringen signalerat att det statliga CCS-projektet ska vara i fullskalig drift från 2030, men nu påskyndas kravet med ett år.

Bio-CCS – Vad händer?

Samlar in pengarna

Bidrag fördelas i två pooler om 0,9 respektive 1,4 miljoner ton CO2.

"Detta kommer att innebära att fler aktörer kan lägga bud och därmed skapa större säkerhet för att CO2-avskiljning och långsiktig användning kan leverera sin del för att klara reduktionsmålen", står det i pressmeddelandet.

I maj meddelades att energibolaget Ørsted får statligt stöd för att fånga upp 430 000 ton CO2 från sina värmekraftverk Asnæs och Avedøre. Den tilldelningen har en ram på 1,1 miljarder euro och innebär ett driftsavtal på 20 år. Tillstånd har även beviljats för tre förvaringsprojekt.

Stockholm Exergi har ledartröjan för bio-CCS

Industriell tillväxt

För lagringsprojekten har den danska regeringen krävt en statlig andel på 20 procent. Detta kommer att fortsätta i nästa licensomgång.

– Genom att slå samman resurser och skapa tydliga ramvillkor för CO2-avskiljning och lagring banar vi väg för en stark dansk industri, som inte bara minskar vårt klimatavtryck, utan också skapar tillväxt och jobb. Vi siktar på att utnyttja vår kompetens och innovation för att leda vägen i den gröna omställningen, säger näringsminister Morten Bødskov.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.