Nyheter
Mikael Berglin (Medgrundare &Repeat), Iida Miettinen (Grundare Kamupak), Ilkka Puikkonen (VD Kamupak), Tor Espen Steinvik (VD &Repeat)
Mikael Berglin (Medgrundare &Repeat), Iida Miettinen (Grundare Kamupak), Ilkka Puikkonen (VD Kamupak), Tor Espen Steinvik (VD &Repeat)

&Repeat och Kamupak går samman för cirkulära förpackningar

Det svenska tech-startup-bolaget &Repeat går samman med den finska konkurrenten Kamupak för att bygga en nordisk marknadsledare inom cirkulära förpackningslösningar. Det nya företaget tänker bli först på den svenska marknaden att erbjuda en ”fullservicelösning” för återanvändbara förpackningar. Syftet är att hjälpa restaurangbranschen att möta den kommande EU-förordningen som träder i kraft i januari 2024.

&Repeat har sedan lanseringen i december 2020 hjälpt tusentals restauranger och aktörer inom foodservice, både i Sverige och Frankrike, i kampen mot förpackningsavfall. Hittills har över 2,5 miljoner engångsförpackningar och 500 ton koldioxidutsläpp undvikits som ett resultat av företagets lösningar. Under samma period har &Repeat hämtat över 60 MSEK i riskkapital från bland annat Alliance Venture och den franska riskkapitalfonden SuperCapital.

Kamupak, den finska startupen och marknadsledaren inom återanvändbara förpackningslösningar, tillhandahåller en ”Reusable packaging as a service (RePass)” lösning för restauranger, caféer, evenemang, arenor, hotell, kiosker och andra verksamheter som erbjuder mat och drycker för avhämtning. Företaget grundades 2019 och har i dag över 120 restaurang- och evenemangskunder i Finland.

Det nya företaget kommer tillsammans ha över 500 kunder i Sverige och Finland, inklusive stora varumärken som Pressbyrån, Espresso House, Wolt och Sodexo.

AI och andra generationens RFID ska förbättra upplevelsen

Det nya företaget kommer att att fokusera starkt på att utnyttja ”nästa generations teknik” för att eliminera friktion för gäster och förenkla för alla operatörer i värdekedjan.

”Vår nya strategi är att utnyttja AI och avancerad RFID-teknik för att erbjuda en framtidssäker och friktionsfri upplevelse för både gäster och operatörer”, säger Ilkka Puikkonen, VD för Kamupak.

Den nya EU-förordningen – Sverige är näst på tur

Från och med januari 2024 kommer en ny EU-förordning att kräva att restauranger ger konsumenterna möjlighet att få sin takeawaymat serverad i återanvändbara förpackningar som kan returneras till restaurangen. Sammanslagningen kommer att positionera det nya företaget som en tydlig marknadsledare på den svenska Reuse-marknaden.

”EU-medlemsländerna har en våg av nya regleringar framför sig och förpackningsbranschen står inför en gedigen transformation som precis har startat. Att gå samman med Kamupak för att skapa en stark nordisk aktör kommer att stärka oss på den svenska marknaden och samtidigt positionera bolaget väl för att bli en stark europeisk aktör”, säger Tor Espen Steinvik, VD och medgrundare av &Repeat.

VD-byte i Sverige

De två företagen kommer att integrera sina verksamheter under en gemensam nordisk ledning. Det nya bolaget kommer fortsätta sina verksamheter både i Sverige och Finland, tillsvidare under befintliga varumärken. VD för det nya företaget kommer att vara Ilkka Puikkonen, för närvarande VD för Kamupak. Tor Espen Steinvik, VD och medgrundare av &Repeat, kommer att vara kvar under en övergångsperiod och sedan ta en rådgivande roll i det nya företaget, skriver &Repeat i ett pressmeddelande.

Om &Repeat

&Repeat är en svensk tech-startup som utvecklar cirkulära lösningar för några av vår tids största hållbarhetsutmaningar inom restaurangbranschen. Förändrat konsumentbeteende och en snabbt växande trend mot bekvämlighet och ”mat på språng” har inte bara lett till betydande branschtillväxt utan även betydande miljöpåverkan i form av snabbt ökande avfallsvolymer, låg resursanvändning och ökade koldioxidutsläpp. &Repeat är övertygat om att ny teknik, nyskapande tankesätt och mod krävs för att ändra ett system som för närvarande inte fungerar tillfredsställande. &Repeat’s ambition är att göra individer, företag och samhället gemensamt ansvariga för att lösa de utmaningar som kommer ifrån vår engångsmentalitet.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.