Nyheter
Från filmen Spartacus, 1960

Ledare: Jag är Bla bla bla!

När Greta Thunberg för två år sedan höll sitt berömda bla bla bla-tal visste jag inte vad jag vet nu. Att det är Bla bla bla-människorna som sliter med att rädda vårt klimat. Så nu gör jag som i filmen Spartacus. Jag reser mig och säger stolt: Jag är Bla-bla-bla! det borde du också göra.

”Build Back Better. Bla bla bla. Green Economy. Bla bla bla. Netto noll till 2050. Bla bla bla. Klimatneutral. Bla bla bla”. Så sade hon i sitt berömda tal på Youth4Climate-toppmötet i Milano, i september 2021. ”Detta är allt vi hör från våra så kallade ledare. Ord som låter bra men som hittills inte har lett till handling. Våra förhoppningar och ambitioner drunknar i sina tomma löften.”

Vi tar de där sakerna i tur och ordning. Build Back Better är Joe Bidens program. Kostnaden för klimatdelen är beräknad till 550 miljarder dollar. Green Economy är FN:s program för att ställa om världsekonomin så att den blir hållbar. Netto noll är kärnan i EU:s Green Deal, som strävar mot att utsläppen av CO2 ska vara nere på noll senast 2050. Många miljarder euro plöjs ner i dessa gigantiska omställningsprojekt. Det visset du säkert redan, men det är viktigt i sammanhanget.

Målen är lag i Sverige

EU:s mål är sedan länge lag i Sverige. Den säger att vi senast 2030 ska ha reducerat våra CO2-utsläpp med 70 procent. Senast 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser alls till atmosfären, för att därefter uppnå negativa utsläpp.

Det är alltså inte bla bla bla, det är lag. Hundratusentals människor har som uppgift att vi ska klara av detta. Några exempel: Forskarna som hittar nya metoder för att ta fram fossilfria material. De anställda på återvinningsstationerna som till att vårt avfall återvinns eller återanvänds. Åkeriet som köper biogaslastbilar, bussbolaget som kör med elbussar, rederiet som säljer biogasdrivna Finlandsresor. Flygbolaget som investerar i fossilfritt flyg, avfallsförtaget som återvinner metaller ur askan från förbränningsanläggningen. Energibolaget som investerar i bio-CCS för att skapa negativa CO2-utsläpp. Kommunikatörerna som hjälper människor att delta i omställningen. Alla är en del av det Greta Thunberg kallade Bla bla bla.

Visst blir det bakslag

Visst kan vi önska att det gick fortare och visst uppstår bakslag. Covid tömde kollektivtrafiken på resenärer, Rysslands invasion av Ukraina fick länder som var beroende av rysk naturgas att börja elda med kol och olja igen. Men trenden pekar åt rätt håll, åtminstone i västvärlden. Värre är det i Kina, men det kan vi inte göra så mycket åt. Vi måste gräva där vi står, helt enkelt och det gör vi.

En ny rapport från IEA visar att användningen av fossila bränslen just nu ligger på rekordnivå i världen och att den kommer att fortsätta öka, trots all Bla bla bla. Det är förstås tråkigt. När jag intervjuade en norsk energimäklare för många år sedan ställde jag denna fråga: När tror du att det sista fatet olja kommer att säljas i världen. ”Det vet jag inte, men det kommer att vara väldigt dyrt”, svarade han. Då hade vi ingen klimatlag.

Bättre nyheter i IEA:s rapport är att vi nu investerar 1,70 dollar i fossilfria bränslen för varje dollar som investeras i fossila bränslen. Det pekar mot att vi är på väg mot en brytpunkt, där vårt beroende av fossila bränslen kommer att minska betydligt snabbare än i dag. Det där sista fatet olja kanske i själva verket blir ganska billigt, på grund av låg efterfrågan.

 

 

Källa: Our World in Data. Diagram: Avfall2Resurs.se

Diagrammet ovan visar att inte bara Sverige vi är på väg åt rätt håll. Till och med pandemiåret 2020 lyckades Sverige fortsätta minska, samtidigt som de flesta andra länder ökade sina utsläpp. Vi har förstås svårare att nå EU-målet till 2030, eftersom vi måste släppa ut hälften så mycket CO2 som genomsnittet för att nå det. Men klimatomställningen är vare sig ett VM eller en religion utan en process som borde vara global, men som åtminstone alla demokratier måste delta i. En del av oss arbetar med omställningen, alla måste delta i den.

Klimatets diktatur

Låt mig avsluta med ett citat till ur Thunbergs tal: ”Ledarna säger gärna ’vi kan göra det här’. De menar uppenbarligen inte det, men det gör vi – vi kan göra det här. Jag är helt övertygad om att vi kan. Men det börjar med folket. Det börjar med att se verkligheten i situationen hur obekväm den än kan vara.” Jag tror att världens ledare vill göra det. Men i en demokrati är det inte de som bestämmer utan väljarna. Och om väljarna bara utlovas blod, svett och tårar så kommer de att rösta på någon annan. Om inte klimatomställningen är politiskt möjlig så är den omöjlig. Klimatets diktatur är lika farlig som proletariatets eller någon annan. Titta på diagrammet igen. Kina och Ryssland ökar, medan USA och EU minskar.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.