Nyheter
Foto: Svensk Plaståtervinning.

Finska plastförpackningar ska återvinnas i Motala

Svensk Plaståtervinning har ingått ett avtal med Suomen Pakkaustuottajat Oy (Finska förpackningsproducenter AB) om att sortera och återvinna finska plastförpackningar på Site Zero i Motala. 

Avtalet sträcker sig från 1 januari 2024 till 2027 och rör majoriteten av de insamlade plastförpackningarna från finska hushåll, skriver Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.

Mattias Philipsson, VD på Svensk Plaståtervinning.

— Det är oerhört roligt att Suomen Pakkaustuottajat väljer Svensk Plaståtervinning i en tuff internationell konkurrens. Det är ett kvitto på att svensk miljöteknik är ledande och att vårt återvinningssystem erbjuder det producentkunderna efterfrågar, både för att uppfylla producentansvaret och minska sin klimatpåverkan, säger Mattias Philipsson, VD på Svensk Plaståtervinning.

— Vi har undersökt marknaden och Svensk Plaståtervinning är den aktör som erbjuder den mest resurseffektiva återvinningen, med full spårbarhet genom hela kedjan. De har en hög sorteringseffektivitet och kan sortera ut och återvinna flest plasttyper på marknaden. Vi värderar också deras fokus på cirkularitet, minskad klimatpåverkan och slutprodukten: en högkvalitativ återvunnen plastråvara, berättar Pekka Tommola, VD Suomen Pakkaustuottajat.

Debatt: Bristande lagstiftning för plaståtervinning

Site Zero invigs i november

I november invigs Svensk Plaståtervinnings nya sorterings- och återvinningsanläggning Site Zero, som blir världens största och mest avancerade. Kapaciteten fördubblas, fler plastförpackningar kan detekteras och tre gånger så många plasttyper kan återvinnas.

— Med Site Zero har vi kapacitet att ta emot fler plastförpackningar än de som för närvarande samlas in i Sverige. Det innebär att vi kan erbjuda vår cirkulära återvinning till fler länder som vill vara med och driva på den cirkulära ekonomin och minska klimatpåverkan från plastförpackningar, säger Mattias Philipsson.

Så rör sig avfallet över gränserna

 

Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.