Nyheter
Uganda stoppar all import av begagnade textilier. Foto: calamity_sal/Flickr (CC BY 2.0)

Förbjuder import av begagnade kläder

När de vita dör skickas deras kläder till Afrika, dundrar presidenten.

På fredag inför Uganda ett förbud mot all import av begagnade kläder.

Enligt brittiska Oxfam hamnar över 70 procent av de textilier som skickas till välgörenhet från Europa och USA i afrikanska länder. Tidigare har man uppskattat att runt 80 procent av kläderna som används i Uganda är begagnade textilier från västländer.

White, de dödas kläder

President Yoweri Museveni vill sätta stopp för det. Museveni menar att storskalig import är skadlig för lokala företag och att det är omöjligt för textilindustrin i Uganda att konkurrera med begagnad import.

– Sluta köpa begagnade kläder. De är till för döda människor. När en vit person dör samlas deras kläder ihop och skickas till Afrika, sa Museveni vid öppnandet av en industripark i distriktets huvudstad Mbale förra veckan.

Uganda har tidigare hotat att förbjuda import av begagnade textilier från väst, men både 2016 och 2020 valde myndigheterna att dra sig ur. Den här gången är Museveni tydlig med att han menar allvar.

– Jag har förklarat krig mot begagnade kläder för att främja afrikanska textilier. Vi måste sluta importera begagnade kläder för att skapa jobb i textilfabrikerna. Jag kommer att krossa den som står i min väg. Vi kommer inte att tillåta begagnade kläder att komma in i landet längre, sa presidenten.

Råvarunation

Uganda är en av världens största producenter av bomull, men exporterar det mesta i obehandlad form. Enligt den ugandiska centralbanken är exportvärdet av landets bomull mellan 26 och 76 miljoner dollar årligen.

Redan 2016 antog Economic Cooperation Group for East African Countries, EAC, ett förbud mot import av begagnade textilier. Förbudet var tänkt att träda i kraft 2019, men det var bara Rwanda som införde förbudet. Enligt Reuters satte USA stark press på de östafrikanska länderna att strunta i förbudet och drog sig ur ett frihandelsavtal med Rwanda.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.