Nyheter
Foto: Borgå kommun.

Anläggning i Finland ska göra olja av plast

Miljöteknikföretaget Lamor bygger en plaståtervinningsanläggning i Borgå, Finland med en årskapacitet på 10 000 ton. Slutprodukten blir en olja som kommer att säljas till Shell för vidare förädling till råvara för plastproducenter.

John Göransson

Tomten är klar för byggnation som påbörjas om två veckor.

– Förbehandling och termokemisk processteknik kommer att installeras nästa vår, och driftsättningen beräknas ske sommaren 2024″ säger Johan Grön, COO på Lamor i ett pressmeddelande.

– De första dropparna av vår slutprodukt, olja framställd av återvunnen plast, kommer att levereras under senare delen av 2024.

Vätskan som produceras av plastavfall fungerar som jungfruolja vid tillverkning av ny plast. Den lämpar sig för många ändamål där mekaniskt återvunna plastgranulat inte är lämpliga: det är till exempel livsmedelsförpackningar som kräver perfekt hygien.

Den årliga insatskapaciteten i anläggningen kommer att vara 10 000 ton i den första fasen. Anläggningen kommer att byggas och drivas av Lamor Recycling Oy, ett projektbolag med Lamors partner Resiclo Oy.

– Vi på Shell är glada över att inleda detta samarbete med Lamor Recycling. Avtalet stödjer vår strategi att förse våra kunder med mer cirkulära kemikalier”, säger Phil Turley, General Manager Plastic Circularity Shell.

Bara 9 procent har återvunnits

– Kilpilahti-anläggningen kommer att vara vår pilot och plan för framtiden.  Den globala plastutmaningen är enorm: av de 8,3 miljarder ton plast som hittills har producerats i världen har bara 9 procent någonsin återvunnits. säger Mika Pirneskoski, vd för Lamor.

Anläggningen omfattar två huvudprocesser: först rivs plasten i förbehandling och förbränns sedan utan syre i den termokemiska processen (pyrolys). Vätskan bearbetas och levereras för vidare förädling för att uppfylla kraven på plastproduktion.

 

 

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.