Nyheter
Foto: Norditek.

Norditek lanserar eldrivet sorteringsverk för återvinning

Norditek lanserar det eldrivna sorteringsverket ES5200. Sorteringsverket är utvecklat för att öka återvinningsgraden på komplexa material och avfall samtidigt som man sänker förbrukningen av el som krävs för att driva en sådan processlina.

– Huvudanledningen till att vi utvecklat ES5200 är att vi sett behovet av ett dieselelektriskt sorteringsverk som drar lite ström och som passar ihop med våra moduler, eftersom vi med dessa klarar att återvinna fler komplexa avfall och produktionsspill. Det är många små och stora detaljer som gör att kunden tjänar mer pengar tack vare ökad återvinningsgrad och lägre driftkostnader, säger Daniel Carlberg, vd, Norditek i ett pressmeddelande.

Sorteringsverket är konstruerat med energieffektivitet i åtanke, vilket leder till lägre energiförbrukning och minskad startström, Den utökade siktytan ska möjliggöra en mer effektiv sortering av avfall och massor, vilket resulterar i renare fraktioner och minskad förorening.

Det nya sorteringsverket är utformat med en smart sekvensstart och kan driva fler moduler samtidigt, vilket ökar kapaciteten och effektiviteten i avfallssorteringen. Sekvensstarten gör att det går att stanna och starta alla funktioner utan att lämna hytten. Bra för arbetsmiljö avseende damm och buller.

Kan flytta maskinen från förarhytten

Operatören kan larva maskinen med fjärrkontroll utan att lämna förarhytten och köra maskinen närmare högen i takt med att högen flyttas. Att kunna flytta maskinen istället för att flytta hög innebär minskad användning av hjullastare.

– Vårt nya sorteringsverk är mer inriktat mot att sortera återvinningsmaterial än en ren grovsorterare som är mer mot berg och tunga schakt. Det som finns idag är ombyggda grovsorterare för avfall men dessa lider då av sin höga energiförbrukning vid lättare material. Så där fyller vi en lucka i utbudet eftersom vår nya sikt har samma uteffekt men med betydligt lägre förbrukning, säger Johan Marquardt, Produktchef, Norditek.

Norditek finns på plats under mässan Entreprenad Live utanför Göteborg för att visa upp det ny eldrivna sorteringsverket.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.