Nyheter

Hur fullt blir det på garageuppfarten 2027?

Från 2024 tar kommunerna över ansvaret för att hämta förpackningsavfall och från 2027 ska kartong, plast och glas hämtas fastighetsnära. En del kommuner har redan anpassat sig efter de kommande reglerna, de flesta är i färd med att upphandla och anpassa rutinerna. Men hur är det med hushållen? Är vi redo för den nya verkligheten, med upp till tio avfallskärl på tomten?

Gräv där du står, brukar det heta. Så undertecknad gick ut på tomten och räknade avfallskärl, för att sedan ta en tripp till FTI:s återvinningsstation.

Men först en tur in i köket. Det står fyra burkar under bardisken; glas, kartong, plast och metall. Några mindre burkar finns för batterier, trasiga lampor och annat. Nere i garaget finns behållare för sådant som ska till den mobila återvinningscentralen. Jag får ett SMS när det är dags, vi missar den oftast.

Fyra i köket, tre på tomten, åtta på ÅVC

I trädgården har vi tre tunnor; brännbart, matavfall och trädgårdsavfall. Den sistnämnda töms inte på vintern, vi betalar extra för den tjänsten. Det är dt värt – vi är en av mycket få husägare som inte har bil.

Dags att cykla iväg till återvinningscentralen. Här finns containrar för tidningspapper, kartong, plast, metall, färgat glas och ofärgat glas. I en röd brevlåda slänger vi batterier, UFF har en behållare för textil.

Jag är glad att vi inte bor granne med återvinningscentralen. Det är ofta skräpigt och allt möjligt placeras bredvid containrarna. Luggslitna herrar passerar ofta med sina gripklor, på jakt efter returförpackningar. När glascontainrarna töms hörs det hem till oss, 500 meter bort.

Upphandling pågår

Med den nya ordningen kommer vi att slippa de täta turerna till återvinningscentralen. Vi hoppas att vi snart också kan slippa burkarna under bardisken. Stockholm Vatten och Avfall upphandlar just nu entreprenörer som kan ”säkerställa fastighetsnära insamling av insamling och transport av förpackningsmaterial från hushåll och verksamheter som valt kommunal insamling till av Beställaren anvisade omlastningsstation med fortsatt hög kvalitet”. Vi kommer att återkomma med några nedslag i vilken lösning olika kommuner har valt.

Avfall Sverige berättar att runt 70 kommuner redan nu erbjuder fastighetsnära insamling, vilket innebär att drygt 200 kommuner inte gör det ännu. Så det är bråda tider. En del kommuner har valt lösning, andra inte. Det är svårt att få överblick över den processen, vi kommer att återkomma.

Källa: Naturvårdsverket. Diagram: Avfall2Resurs.se

 

Flest och färst

Villaägare i kommuner som väljer att gå ”all in” kommer att ha många tunnor vid postlådan senast 1 januari 2027. Obligatoriskt: En för brännbart, en för matavfall, en för kartong, en för plast, en för metall, en för färgat glas och en för ofärgat glas. Det blir totalt sju kärl. En del kommuner samlar också in batterier, textil och trädgårdsavfall fastighetsnära, så maximalt kan det bli tio kärl.

Den lösningen kommer nog inga kommuner att välja. Många har valt tvåfacks- eller fyrfackskärl och olika kombinationer. Slutligen finns optisk sortering som ett 40-tal kommuner redan har valt för att skilja på brännbart och matavfall.

Slutsats: Som mest – knappast troligt – tio kärl. Som minst – inte heller troligt – ett kärl.

Hur blir det?

Avfall Sverige tror att vanligaste lösningen i småhus blir fyrfack och tvåfack. Optisk sortering kommer väljas av några. Men vi stockholmare kan räkna med att minst ett extra kärl på tomten och då är vi uppe i fyra. Det tycker nog de flesta är ett lågt pris för att slippa turen till ÅVC.

Resten är upp till kommunerna. En del hämtar redan batterier och småel i en liten påhängsbehållare och en del kommuner hämtar tidningar/returpapper fastighetsnära. Producentansvaret för tidningspapper upphörde 2022 och är numera kommunernas ansvar.

I nästa artikel om villaägarnas vedermödor tar vi ett svep i våra grannländer, under rubriken Soptunnor så in i Norden.

 

 

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.