Nyheter
Torbjørn Leidal, VD för European Resource Hub.

Startskottet har gått för utvecklingen av europeiska avfallsbörsen

På tisdagen inledde European Resource Hub, tillsammans med elva norska och svenska avfallsföretag, samt Avfall Sverige och Samfundsbedrifterne Avfall og Resurs, ett utvecklingssamarbete med målet att etablera en europeisk avfallsbörs.

– Det här ska bli själva hjärtat i den europeiska cirkulära ekonomin, säger initiativtagaren och VD Torbjørn Leidal på European Resource Hub AS.

I hela EU återvanns 2021 knappt 48,7 procent av hushållsavfallet. I Sverige var det 39,5 procent och i Norge 38,2 procent, enligt Eurostat.

För att nå EU:s krav på 65 procent materialåtervinning måste minst 1,4 miljarder ton avfall flyttas från förbränning och deponi för att i stället ersätta jungfruliga råvaror vid produktion av nya varor. Bara i Skandinavien bör 10 miljoner ton mer avfall återvinnas varje år.

Nytt marknadssystem

– Det kräver ett helt annat marknadssystem. Idag är avfallshantering en tjänst som man köper för att bli av med avfall. Det beror på att lagen säger att ”förorenaren betalar”. Vi vill förändra affärsmodellen så att avfallet sorteras i fraktioner som kan säljas och ersätta jungfruliga råvaror vid framställning av nya varor. Då får man betalt för resurserna i stället för att betala för sophantering, säger Torbjørn Leidal.

EU har antagit producentansvar för olika fraktioner. Avfallsbörsen ska inte utmana dessa, utan bistå dem.

– Producentansvarsföretagen kommer att ha stor nytta av en börs, där de kan sälja fraktionerna för bästa behandling, bästa pris och under standardiserade förhållanden. Det innebär att börsen kommer att vara tillgänglig för professionella spelare. Till exempel kan större industriföretag, köpcentrumföretag, hotellkedjor eller andra med stora förutsägbara volymer lägga ut fraktioner på börsen på ett säkert sätt istället för att betala för att bli av med dem utan garanti om var de hamnar, säger Torbjørn Leidal.

Säkerhet och standarder

Resultatet av utvecklingssamarbetet ska enligt plan presenteras på en nordisk resurskonferens i månadsskiftet maj/juni 2024. Hit kommer bland annat Nordiska rådets hållbarhetskommitté att bjudas in.

– Våra utvecklingspartners ska ge input om säkerhetstjänster som förkvalificering, spårning av fraktioner från säljare till slutanvändare, miljöredovisning per transaktion och inte minst standardiserade avtalshandlingar, säger Torbjørn Leidal.

Produktblad med förslag på specifikationer och standarder tas fram i EU, där bland andra Standard Norge i ett samarbete med European Resource Hub AS och avfallsbolagen bidrar med förslag.

–  Ett utvecklingsarbete pågår i samarbete med Standard Norge och vi kommer troligen att vara först i Europa med att anta specifikationer när vi lanserar om cirka ett år.

Bakgrunden till initiativet till den europeiska avfallsbörsen är den input som nättidningen Avfallsbransjen.no fick från sina företagsprenumeranter för ett och ett halvt år sedan. Handelshämmande lagar, regler och deras efterlevnad matchar inte marknadens framtida behov, menade förtagen

Branschveteraner

– Vi satte oss ner och gjorde en skiss. Vi fick då Steinar Nævdal, tidigare VD för Bergen Interkommunala Renhållsverk (BIR), att gå med i teamet som styrelseordförande, säger Torbjørn Leidal.

I styrelsen finns även tidigare VD i Telenor, Berit Svendsen och tidigare ordföranden för världens avfallsogranisation, Håkan Rylander. Han har även varit direktör för Avfall Sverige och VD för södra Sveriges största avfallsbolag Sysav i 17 år.

– Vi har ett otroligt kompetent team med oss ​​och kommer i god mediaanda att informera marknaden om utvecklingsarbetet i en återkommande spalt i svenska Avfall2resurs.se och norska Avfallsbransjen.no, säger Torbjørn Leidal.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.