Nyheter
Snön har lagt sig på chefredaktörens avfallskärl. Foto: John Göransson.

Dags för Avfall2Resurs adventskalender!

I morgon är det 1 december och nedräkningen till julafton inleds Avfall2Resurs.se bidrar till julstämningen med en egen adventskalender!

Bakom varje lucka döljer sig en av Sveriges 24 största kommuner. Tillsammans rymmer de 45 procent av landets befolkning, på bara 7 procent av landets yta.

Som julklapp har vi valt att lägga kalendern framför betalmuren. Kanske döljer sig din kommun bakom en av luckorna, då kan du dela länken med vänner och bekanta!

Taxorna 2024

Vi har tagit reda på hur kommunerna gör med sina avfallstaxor nästa år. Flera har, när detta skrivs, inte fattat besluten, så inte ens redaktionen vet i vilken ordning luckorna kommer att öppnas.

Från de kommuner som har annonserat sina taxor för 2024 kan vi konstatera att de ökar med från noll till uppemot 20 procent. Vi får se om vi kan få ihop någon genomsnittlig siffra att publicera på julafton.

Vi kommer också att försöka pejla bakgrunden till höjningarna och om det har varit strid om dem. Spoiler alert: Det har bråkats en del!

Eftersom flera av kommunerna har kommunalförbund som sköter avfallshanteringen så är det egentligen betydligt fler än 24 luckor i kalendern. Men det är kommunfullmäktige som fattar beslutet och taxorna är inte lika i alla kommuner, även om de är md i samma kommunalförbund.

Nyheter 2024

Det finns flera nyheter i avfallshanteringen från nästa år som gör att kommunerna inte bara följer taxorna utan i många fall ändrar hela strukturen.

  • Från årsskiftet måste alla svenskar sortera sitt matavfall och kommunerna måste hämta det gratis.
  • En del kommuner döper om ”restavfall” till ”osorterat avfall” och höjer priset för att samla in det.
  • Kommunerna tar över ansvaret för att samla in förpackningar. Trots att producenterna ska stå för insamlingskostnaden väljer en del kommuner att höja avgiften med hänvisning till det nya regelverket.
  • Ökade bränslepriser, investeringar och andra faktorer anges som andra orsaker till taxehöjningarna

I morgon öppnar vi den första luckan!

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.