Nyheter

Adventskalendern, lucka 1:

Västerås

Västerås kommunvapen.

Välkommen till den första luckan i Avfall2Resurs adventskalender. Alla luckor ligger framför betalmuren, så du kan dela dem med vem du vill.

Ansvarig för avfallshanteringen Vafabmiljö
Taxehöjning 2024 (förslag) Ny taxestruktur
Kostnad för avfallshantering 2022* 135 kr/månad och lägenhet (snitt 140 kr)
Rankad, från dyrast till billigast* 157 (av 290)
Fjärrvärme Ja, Mälarenergi
Biogas Ja, BioDriv Öst
Folkmängd 160 000 (6:e störst i Sverige)
Yta 1 138 km2

*Källa: Nils Holgerssonrapporten 2022

Vad händer 2024?

Samtliga abonnemang med insamling av matavfall ändras från att ha en avgift till att vara avgiftsfritt. Samtliga abonnemang med insamling av restavfall justeras i stället upp 15 procent för att kostnadstäckning ska gälla även efter 1 januari 2024. 

Enligt Vafabmiljö ska intäkterna från avfallstaxan på total nivå ska vara oförändrade jämfört med om 2023 års avfallstaxa fortsatt gälla.

Ny taxestruktur

Vafabmiljö vill ändra taxestrukturen, dels på grund av lagändringar, dels för att kunna använda taxorna som styrmedel. Eftersom det från och med 2024 blir obligatoriskt för hushåll och verksamheter att sortera ut sitt matavfall behöver taxan omfördelas för att få fortsatt kostnadstäckning.

Förslaget innebär bland annat att avgiften för matavfallsinsamling i kärl tas bort. Taxan justeras så att en större del av avgiften läggs på restavfall, vilket möjliggör ökad miljöstyrning. 

Abonnemanget för osorterat omvandlas i stället till avgift för ”felaktig källsortering” för de kunder som väljer att inte sortera ut sitt matavfall. Avgiften för felaktig källsortering blir högre än dagens taxa för osorterat abonnemang.

Automatisk höjning från 2025

Från 2025 och framåt vill Vafabmiljö ha en automatisk höjning med 2 procent, utan att det krävs beslut från de 12 kommuner som ingår i kommunalförbundet. Arbogas kommunfullmäktige har beslutat att inte gå med på någon automatisk höjning av taxorna i framtiden, så sakn är ännu inte avgjord.

Här finns alla luckor i kalendern

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.