Ledare

Personerna på bilden har ingen anknytning till innehållet i artikeln. Foto: John Göransson.

Ledare

Missuppfattningen är lögnens moder

Det är inte alls ovanligt att jag ser och hör saker i medierna som är uppåt väggarna fel. Senast hände det i fredags morse och eftersom det handlade om biogas bestämde jag mig för att gå till botten med saken. Här är resultatet.

”Drygt hälften av göteborgarnas matavfall blir till förnybar energi”, löd SVT:s rubrik. Konstigt, tänkte jag. Matavfallet blir väl antingen biogas hos Renova eller kraftvärme i hos Göteborg energi? Jag läste vidare. Snabbt insåg jag att reportern antingen hade missförstått eller åkt på en blåsning. ”Men nästan hälften av det insamlade matavfallet i staden bränns upp – precis som om det aldrig sorterats. ’Det är chockerande lågt’, säger Oskar Tagesson, ordförande i Naturskyddsföreningen i Göteborg.”

Jag ska inte trötta er med orsaken till att mycket av matavfallet inte går att röta till biogas hos Renova. Det är ganska väl beskrivet i SVT:s text. Och även om rubriken har fel så är texten, så långt korrekt. Man kan i och för sig undra varför Oskar Tagesson är chockerad. Han borde väl veta att det utsorterade matavfallet blir värme och el? Eller tror ordföranden för Naturskyddsföreningen i Göteborg att det eldas up i en grop bakom Renovas biogasanläggning?

Chockad!

Jag läser vidare och inser nu att det inte är rubriksättaren utan reportern som har fått allt om bakfoten ”…endast 60 procent av det insamlade matavfallet blir till biogas. Resten bränns upp och blir alltså inte till förnybar energi”. Direkt felaktigt. Oskar Tagesson har nu blivit ”chockad” över hur lite matavfall som blir biogas. Chock är nog språkets mest devalverade ord.

I artikeln uttalar sig Nanna Bergendahl, produktionschef på Renova. Hon svarar tålmodigt och sakligt på reporterns frågor. Men hon säger inget om att det som sorteras ut blir el och fjärrvärme.

Eller gör hon det? Jag skickar henne ett mejl och frågar:

Visst skickar ni det utsorterade matavfallet för att bli kraftvärme? I så fall blir väl allt matavfall ”förnybar energi”, även om bara drygt hälften blir biogas?

”Precis som du skriver så blir rejektet från vår förbehandlingsanläggning på Marieholm värme och el. Slurryn, ca 60%, av totalmängden in till anläggningen skickas till biogasanläggningar i regionen medan rejektet som är ca 40% transporteras till Renovas avfallsförbränning på Sävenäs för energiåtervinning. Jag nämnde detta för reportern men den delen kom inte med i inslaget. Nämnde även att vi håller på med tester att skicka rejektet till torrötning för att öka mängden biogas från avfallet, vilket har fungerat bra rent tekniskt så det blir spännande att se om det kan få en fortsättning”, svarar Nanna Bergendahl. Ordagrant men med min halvfetning.

Grundläggande kunskaper

SVT:s reporter visste alltså sanningen. Frågan är om hon ljuger eller har missuppfattat. Jag har ingen aning, men min gissning är att hon har missuppfattat. Hon kanske inte vet att ”energiåtervinning” är synonymt med att alstra fjärrvärme och el, även om det känns som ganska grundläggande kunskaper för en journalist i public services tjänst.

Egentligen spelar det ingen roll om hon ljuger medvetet eller av okunnighet. Publiken får veta att 40 procent av det avfall de lojalt lägger i bruna papperspåsar bränns upp i stället för at bli förnybar energi. Sådant klistras fat i medvetandet. ”Det är meningslöst att sortera matavfallet – det hamnar ändå i samma hög som allt annat!” Jag har hör det påståendet och olika varianter på det i decennier och jag hör det fortfarande. Att sopsortering är meningslöst.

Missuppfattningen är lögnens moder, helt enkelt. Och lögnerna används av människor med egna agendor, oavsett om de fötts ut missuppfattningar eller medveten desinformation. Några färska exempel:

  • Elbilar ger med CO2-utsläpp än bensinbilar – bygger på ett enkelt räknefel och har motbevisats många gånger
  • E-cigaretter är lika farliga som vanliga cigaretter – bara om man byter en cigarett mot 50 e-cigaretter.
  • Sverige stjäl muslimska barn – bara om de far illa hos föräldrarna, oavsett ras, religion, sexuell läggning…
  • Barn får autism av vaccin – bygger på forskningsfusk av en läkare som blev av med sin legitimation och fick sin avhandling återkallad
  • Ny på listan: Bara 60 procent av matavfallet blir förnybar energi – bygger på, ja vad?

Vi ställa högre krav på public service och SVT borde ställa högre krav på sig själv. Jag mejlade reportern och påpekade felaktigheten. Jag fick ett autogenererat svar med följande lydelse: ”Hej, tack för att du skriver till oss och hjälper oss att bli bättre”. Men texten var ännu på måndagsmorgonen inte rättad, så SVT blev inte bättre.

Ingen är ofelbar, jag får emellanåt gå in och korrigera saker i mina texter. Det tar som regel max en minut.

Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.