Nyheter

Adventskalendern, lucka 5:

Umeå

Umeås kommunvapen

Välkommen till den femte luckan i Avfall2Resurs adventskalender. Alla luckor ligger framför betalmuren, så du kan dela dem med vem du vill.

Ansvarig för avfallshanteringen Vakin
Taxehöjning 2024 I genomsnitt 384 kr/år*
Kostnad för avfallshantering 2022**  119 kr/månad och lägenhet (snitt 140 kr)
Rankad, från dyrast till billigast** 210 (av 290)
Fjärrvärme Ja, Umeå Energi
Biogas Småskaligt vid reningsverket
Folkmängd 133 000 (elfte störst i Sverige)
Yta 5 213 km2

*Vakin föreslår en höjning av avgiften för ett genomsnittligt hushåll med 384 kronor per år. Beslutet ännu inte fattat i kommunfullmäktige.

**Källa: Nils Holgerssonrapporten 2022

Vad händer 2024?

Vakin föreslår en höjning av avgiften för ett genomsnittligt hushåll med 384 kronor per år i Umeå, 404 kronor per år i Vindeln och 336 kronor per år i Nordmalings kommun. Det innebär en höjning med mellan 28 och 34 kr per månad. Stora kostnader som påverkar avfallstaxan är drivmedel och utsläppsrätter. Förslagen lämnas till respektive kommunfullmäktige för beslut under november och december.

– Vi gör flera satsningar för bättre service, ökad återvinning och återbruk, säger Per Sundström, renhållningschef på Vakin. Några exempel är att vi har infört längre helgöppettider och söndagsöppet på Gimonäs och Klockarbäckens återvinningscentraler. Vi har en plan för att bygga om flera mindre återvinningscentraler till ÅVC Plus, med självservice för kunder som gått vår utbildning.

Vakin skickar matavfallet till biogasanläggningen i Skellefteå. Avloppsreningsverket rötar slammet till biogas, som bara används i den egna fastigheten.

Här finns alla luckor i kalendern

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.