Nyheter

Adventskalendern, lucka 8:

Sundsvall

Sundsvalls kommunvapen.MittSvrige 

 

Välkommen till den åttonde luckan i Avfall2Resurs adventskalender. Alla luckor ligger framför betalmuren, så du kan dela dem med vem du vill.

Ansvarig för avfallshanteringen MittSverige Vatten och Avfall och Reko Sundsvall
Taxehöjning 2024 Oförändrat
Kostnad för avfallshantering 2022* 114 kr/månad och lägenhet (snitt i riket: 140 kr)
Rankad, från dyrast till billigast* 226 (av 290)
Fjärrvärme Ja, Sundsvall Energi
Biogas Nej, tas om hand av HEMAB i Härnösand
Folkmängd 99 000 (20:e störst i Sverige)
Yta 4 445 km2

**Källa: Nils Holgerssonrapporten 2022

Vad händer 2024?

Avfallstaxan i Sundsvall föreslås bli oförändrad 2024. Det beror bland annat på att mängden insamlat avfall från återvinningscentralerna fortsätter att minska och att den nya avfallstaxan med behovstömning bidrar till att kunderna sorterar bättre. Avfallsverksamheten i Sundsvall påverkas endast marginellt av de höjda räntenivåerna eftersom Reko Sundsvall inte har några lån i dagsläget.

– Mindre mängder insamlat avfall och färre tömningar tolkar vi som en positiv trend. Vi är också glada att kunna erbjuda textilåtervinning på våra återvinningscentraler och återvinningsstationer från 2024. Det är ytterligare ett viktigt steg i att öka återvinningen i vårt samhälle”, säger Arianne Sundman, styrelseordförande i MittSverige Vatten och Avfall.

VA-taxorna höjs med 28 procent. taxan för en Normal villa, (Typhus A) höjs med 2452 kronor per år, från 8 757 kr till 11 209 kronor.
Flerfamiljshus, (Typhus B) höjs 23 486 kronor per år, från 83 804 kr till 107 290 kronor.

Fjärrvärme

Grundavgiften för fjärrvärme för en- och tvåbostadshus ökar med 7 procent till 4 160 kronor, medan det rörliga priset ökar lika mycket, till 76,5 öre KWh september-april och 21,3 öre maj-augusti.

Biogas

På Hemabs anläggning i Äland framställs biogas av matavfall från Härnösand, Sundsvall och Örnsköldsvik. Upp till 6 000 ton matavfall hanteras i rötningsprocessen. Verksamheten omfattar mottagning och förbehandling av matavfall, torrötning, gasupp­gradering, komprimering och flaktankning. Gasen förbrukas lokalt.

Biogasanläggningen i Karlskoga firar tio år

Här finns alla luckor i kalendern

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.