Nyheter

Adventskalendern, lucka 10:

Malmö

Malmös kommunvapen

Välkommen till den tionde luckan i Avfall2Resurs adventskalender. Alla luckor ligger framför betalmuren, så du kan dela dem med vem du vill.

Ansvarig för avfallshanteringen VA Syd
Taxeförändring 2024 – 8 Procent
Kostnad för avfallshantering 2022* 50 kr/månad och lägenhet (snitt i riket: 140 kr)
Rankad, från dyrast till billigast* 265 (av 290)
Fjärrvärme Ja, E.On
Biogas Nej
Folkmängd 362 000 (tredje störst i Sverige)
Yta 332 km2

*Källa: Nils Holgerssonrapporten 2022

Vad händer 2024?

Malmö har redan i dag än av de lägsta avfallstaxorna i landet och nästa år lär placeringen bli ännu bättre. Dessutom kan villaägare som är bra på att sortera sitt avfall komma undan ännu billigare.

Malmö och Burlöv har gemensamma taxebestämmelser. Nästa år hålls alla taxor i princip oförändrade, men kostanden för villaägare med fyrfackskärl och tömning varannan vecka får sin taxa sänkt från 2 320 till 2 050 kronor/år. Kostnaden för restavfall är oförändrat 1 100 kronor år, vilket innebär en sänkning med 8 procent för en vanlig villa.

Villaägare måste ha ett fyrfackskärl men inte ett kärl för restavfall, så den som kan källsortera allt avfall slipper undan en kostnad på 1 100 kronor. Inga nya abonnemang för enbart restavfall tecknas.

Villaägare kan också dela fyrfackskärl med en granne och då kommer det ena hushållet undan med grundavgiften på 700 kronor om året. Det betyder att de två hushållen kommer undan med 1 375 kronor vardera.

Fjärrvärme

Sysav eldar upp avfallet i sitt kraftvärmeverk. En del av fjärrvärmen kommer från Heleneholmsverket kommer som ägs av E.On. E.On planerar också att bygga ett kraftvärmeverk som eldas med biobränsle. Omkring 20 procent av fjärrvärmen kommer från biogas.

Grundpriset för småhus höjs vid årsskiftet från 4 696 till 4 837 kronor/år.energipriset ökar från 90,9 till 93,6 öre /KWh och flödespriset håll oförändrat på 3 kr/m3.

Biogas

För tio år sedan berättade Bio F om planerna på att bygga en biogasanläggning i Malmöförorten Oxie, men efter sex års strid vann grannarna när Mark- och  Miljööverdomstolen gick emot länsstyrelsens beslut och stoppade projektet.

Nu tar Sysav hand om matavfallet och processar det till slurry. Men Sysav har ingen egen biogasanläggning, så slurryn skickas vidare till andra anläggningar i Skåne och Halland. För tio år sedan berättade Bio F om planerna på att bygga en biogasanläggning i Malmöförorten Oxie, men efter sex års strid vann grannarna när Mark- och  Miljööverdomstolen gick emot länsstyrelsens beslut och stoppade projektet.

Här finns alla luckor i kalendern

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.