Nyheter

Adventskalendern, lucka 15:

Karlstad

Karlstads kommunvapen.

Välkommen till den femtonde luckan i Avfall2Resurs adventskalender. Alla luckor ligger framför betalmuren, så du kan dela dem med vem du vill.

Ansvarig för avfallshanteringen Karlstads Energi AB
Taxehöjning 2024 7 procent
Kostnad för avfallshantering 2022* 143 kr/månad och lägenhet (snitt i riket: 140 kr)
Rankad, från dyrast till billigast* 127 (av 290)
Fjärrvärme Ja, Karlstad Energi
Biogas Ja, Ekogas
Folkmängd  97 000 (23:e störst i Sverige)
Yta  1 518 km2

*Källa: Nils Holgerssonrapporten 2022

Vad händer 2024?

Grundavgiften för en- och tvåfamiljshus höjs från 1 786 till 1 906 kronor. Hämtningsavgiften för mat- och restavfall i separata 240-literskärl höjs till 993 procent vardera, jämfört med 884 kronor för 2023. Samtidigt införs hämtning i tvåfackskärl, den som klarar sig med 240 liter kommer undan med 903 kronor. Samtliga är vid hämtning varannan vecka.

Karlstads energi levererar fjärrvärme till centralorten. Från och med den 1 januari 2024 kommer bolaget att att höja avgiften med fem procent för villahushållen. För ett genomsnittligt hushåll innebär ökningen en merkostnad per månad på femtio till hundra kronor jämfört med i år. Detta enligt Värmlands Folkblad.

Biogas

Ekogas producerar och säljer fordonsgas till regional busstrafik, sopbilar, taxi, företag och privatpersoner. Bolaget ägs av Gästrike återvinnare och Gävle Energi. Gasen produceras vid  Duvbackens reningsverk och Forsbacka biogasanläggning. Det är på Forsbacka biogasanläggning som bland annat behandling av regionens matavfall sker.

Hästgödsel från Gävletravet blir biogas

Här finns alla luckor i kalendern

Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.