Nyheter
Bella Nilsson och bolaget visade upp en framgångsrik bild på nätet. Foto: Privat/Bella Nilsson

”Sopdrottningen” kan få sex års fängelse

Åklagarmyndigheten har väckt åtal mot elva personer för vad som beskrivs som den största miljöskandalen i Sverige på 50 år.

Fem personer åtalas för grovt miljöbrott, en person för medhjälp till grovt miljöbrott och ytterligare fem för miljöbrott av normalgraden. De huvudmisstänkta åtalas bland annat för att ha varit delaktiga i att mot betalning forsla bort tusentals ton osorterat bygg- och rivningsavfall, som sedan grävts ned i marken, plastats in i balar och använts som utfyllnadsmaterial. Även fastighetsägare som tagit emot avfallet ingår i åtalet.

15 kommuner

Företaget Think Pink ska ha grävt ner och dumpat osorterat avfall på 21 platser i 15 olika kommuner. Ärendet har uppmärksammats mycket i medierna och på torsdagen offentliggjordes åklagarbeslutet.

Av de elva personer som har åtalats är fem åtalade för grovt miljöbrott.

– Det här är det största mål någonsin som Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har haft. Det är exceptionellt i sin omfattning där vi under flera års tid utrett den organiserade avfallsdumpningen som vi menar att det här är. Förundersökningen består av 45 000 sidor, säger senior åklagare Anders Gustafsson som är förundersökningsledare.

Greps 2020

Händelserna tog sin början i augusti 2020 när Bella Nilsson och hennes man greps i södra Stockholm. Samtidigt greps en annan bolagsaktör som försökte fly landet. Nu står elva personer åtalade, varav fem för grovt miljöbrott, en för medhjälp, och fem för miljöbrott av normalgraden. Åklagare Linda Schön underströk miljögifternas dolda fara, med effekter som kanske inte är synliga idag men som kan drabba kommande generationer. Think Pink, som tog emot avfall i Mellansverige, visade sig hantera detta avfall olagligt, med stora mängder som grävdes ner eller flyttades, och skapade stora sopberg. Detta ledde till konkurs och stora bränder vid företagets anläggningar i Botkyrka, som släppte ut miljögifter.

Falsk flagg

– Det är också allvarlig brottslighet för att den pågått under lång tid under flagg av näringsverksamhet som människor förlitat sig på. Det har funnits en likgiltighet av konsekvenserna och det är svårupptäckt brottslighet. På en del platser menar vi att de åtalade har försökt dölja det de hållit på med. Ett sätt har varit att de har fyllt upp all mark med avfall och sedan ställt balar ovanpå, säger senior åklagare Lise-Lotte Tegler.

Förundersökningen gick in i en mer aktiv och samlad fas 2020 då åklagare och polis såg ett samband där samma modus användes på flera platser med samma personer inblandade i avfallshantering utan tillstånd eller tillräckliga skyddsåtgärder. Under utredningen framkom att avfall hanterats på ett olagligt sätt på 21 platser i Sverige. Två män och en kvinna häktades inledningsvis i en respektive två månader.

Platserna som omfattas av åtalet ligger i 15 kommuner. Det är Botkyrka, Eskilstuna, Flen, Gullspång, Haninge, Huddinge, Håbo, Laxå, Norberg, Norrtälje, Skövde, Strängnäs, Uppsala, Västerås och Östhammar.

– Det är också allvarlig brottslighet för att den pågått under lång tid under flagg av näringsverksamhet som människor förlitat sig på. Det har funnits en likgiltighet av konsekvenserna och det är svårupptäckt brottslighet. På en del platser menar vi att de åtalade har försökt dölja det de hållit på med. Ett sätt har varit att de har fyllt upp all mark med avfall och sedan ställt balar ovanpå, säger senior åklagare Lise-Lotte Tegler.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.