Nyheter
De stora snömängderna gör det svårt att ta sig till avfallscontainrarna i Oslo. Foto: REG

Vintervädret skapar insamlingsutmaningar

Hushållen kan räkna med förseningar. Men det är värre i vårt västra grannland. Och i norra Sverige får matavfallet bo inomhus natten före hämtning.

– Det är extra besvärligt att ta sig fram i snön. Snö- och halkbekämpningen i många områden, särskilt villaområden, är bristfällig. Vi ber därför alla att ha lite extra tålamod med att hämtningen kan ta extra tid och att allt avfall inte kommer kunna hämtas på korrekta dagar, säger Alexandra Fleetwood, pressansvarig på SVOA.

Slakthusområdet i Stockholm på onsdagen. Foto: Stockholms Stad (webbkamera).

Sopåkarna är lika beroende av bra plogning och framkomlighet som andra trafikanter. Renoveringsbilarna är stora och tunga och säkerheten för både renoveringsarbetarna själva och de boende är viktigare än att insamlingen går snabbt.

I vårt grannland Norges huvudstad Oslo är det riktigt besvärligt, där var soptunnorna översnöade och plogbilarna kämpade för att få undan snön. Som tur är finns det en prognos om bättre väder inom en snar framtid. Men det kommer förhoppningsvis att ta tid att komma ikapp. Kommunen ber nu hushållen att vänta med att ställa ut pappersavfallet eller själva ta det till närmaste återvinningsanläggning.

Vintervädret skapar andra utmaningar. I sociala medier sprids bilder på matavfallsbehållare som tinar inomhus natten innan hämtning.

I Härjedalen, där bilden är tagen, Är det bra att låta matavfallet övernatta i stugvärmen. ”Försöker slippa att hälften frusit fast i morgon när sopbilen kommer”, säger en husägare på Facebook. Privat foto.

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.