Nyheter
Infranode köper in sig i Renegas två biogasanläggningar.

Infranode köper dansk biogasanläggning

Infrastrukturfonden Infranode köper 49 procent av aktierna i Thorsø Biogas-anläggning och Foersom Bioenergi.

Dubbel produktion

Infranode är en investeringsfond som fokuserar sin verksamhet på infrastruktur i Norden. Bland investerarna finns stora institutionella investerare som Storebrand, Fjärde AP-fonden och KPA Pension. Fonden har bland annat ägande i Skånska Energi, Yiliport Gävle och Hafslund Oslo Celsio.

Anläggningarna ägs av Renegas och Fremsyn Holding, som i sin tur är helägt av Knud Boesgaard Christensen. De två holdingbolagen behåller sitt majoritetsägande.

Den danska biogassektorn konsolideras

De två biogasanläggningarna producerar cirka 160 GWh årligen. Genom Infranodes inträde är planen att fördubbla produktionen i slutet av 2026.

– Vi letar ständigt efter nya sätt att driva den gröna omställningen framåt, där infrastruktur är katalysatorn för innovation och förändring. Denna investering markerar ett viktigt steg för att ta itu med utvecklingen av hållbart jordbruk och livsmedelsproduktion, genom att ta bort utsläppen från gödselmedel – den primära källan till växthusgaser, säger investeringsdirektör Silas Harbo i Infranode Danmark .

Första biogasinvesteringen

Köpet av minoritetsandelen i Renegas är fondens första investering i biogas.

– Renegas är en pålitlig partner för både den lokala miljön och Infranode, vilket stödjer vår strategi att erbjuda väsentlig infrastruktur och vara en långsiktig partner för den lokala och regionala miljön. Vi är mycket glada över att stärka vårt samarbete, vilket gör att vi kan utforska nya sätt att ta tillvara outnyttjad potential och komplettera varandras expertis för att överbrygga klyftan mellan var samhället är idag och vart det behöver röra sig i framtiden, säger Harbo.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.