Nyheter
Från årsskiftet blir FTI:s insamlig kommunernas ansvar. Foto: John Göransson.

FTI går i graven efter 30 år

Efter 30 år avvecklas Svensk Förpackningsåtervinning, FTI. Vi gör en exposé över de gångna åren och blickar in i framtiden.

Av FTI:s årsredovisning för 2022 framgår att FTI samlade in 530 000 ton material, vilket motsvarar 50 kilo per person. Målet, att materialåtervinna 65 procent av alla förpackningar, nåddes precis. Men nu är det slut och FTI har gått in i en avvecklingsprocess.

FTI:s verksamhet inleddes när producentansvaret för förpackningar infördes. Så här står det i den första förordningen, som infördes 25 augusti 1994.

”En producent skall se till att lämpliga insamlingssystem tillhandahålls för att underlätta för hushåll och andra att från hushållsavfall och annat avfall sortera ut förpackningar. Producenten skall samråda med kommunen i frågor som rör insamlingssystem för bortforsling av förpackningsavfall. Producenten skall också informera hushåll och andra om sortering, insamling och bortforsling av använda förpackningar.”

Då handlade den enbart om insamling och återvinning av förpackningar. Tre år senare ersattes den av en ny förordning, som också innehöll bestämmelser om produktion av förpackningar ”förpackningar ska framställas på ett sådant sätt att deras volym och vikt begränsas till den nivå som krävs för att upprätthålla en god säkerhets- och hygiennivå”, löd den nya skrivningen

Drickabackarnas död var överdriven

En annan nyhet 1997 var att alla skrivningar om återanvändning av glasförpackningar var borta. Det kunde ha blivit början till slutet för pantsystem för glasflaskor och 1980 slutade Systembolaget ta emot pantflaskor. Men Sveriges Bryggerier vägrade att avskaffa sitt pantsystem och efter ett intensivt lobbyarbete återupptog Systembolaget 2022 hanteringen av ölbackar. 2021 såldes 32,6 miljoner liter dryck på returglasflaska. Av dessa stod 50-cl flaskorna som levereras i de blå backarna för drygt hälften och 33 cl-flaskorna i de rörda backarna för resten.

Fjärde gången gillt

Förordningen skrevs om tre gånger till, 2006, 2014 och 2018. I varje omskrivning skruvades målen för materialåtervinning upp, samtidigt som alltmer avfall blev värme. Nyheten att 90 procent av all plast vi sorterade ut eldades upp i fjärrvärmeverk startade en intensiv debatt. Nya material tillkom också.

Den fjärde omskrivningen, som trädde i kraft på nyåret, gjordes 2022. Den mest radikala ändringen var att det nu skulle vara kommunerna som samlade in förpackningarna och att producenterna skulle ersätta kommunerna för detta. Därmed försvann existensberättigandet för FTI.

Förordningen innehåller också skrivningar om att alla som producerar förpackningar ska vara anslutna till en godkänd producentansvarsorganisation. De ska fastställa och ta in avgift från producenterna och ersätta kommunernas insamlingskostnader, genom en ersättningsmodell som administreras och fastställs av Naturvårdsverket. De organisationer som driver retursystem ska dessutom tillhandahålla insamlingskärl för insamling av de plastflaskor och metallburkar som ingår i systemet.

Total dominans

2023 hade FTI drygt 90 procent av marknaden, dvs av de förpackningar som producenter tillförde marknaden rapporterades drygt 90 procent via FTI, resten hade konkurrenten TMR. Från årsskiftet avvecklas FTI och Näringslivets Producentansvar, NPA, tar över den verksamhet som rör producentansvaret. De båda organisationerna, NPA och nya TMR, har ett helt annat uppdrag än tidigare.

Så här säger Naturvårdsverket: ”Producentansvarsorganisationen ansvarar för att förpackningsavfall behandlas i enlighet med gällande bestämmelser. Vidare ska producentansvarsorganisationen effektivt bidra till att nå materialåtervinningsmålen och målen för minskad nedskräpning i förpackningsförordningen. Producentansvarsorganisationen har ett ansvar att verka för att deras anslutna producenter ökar andelen återanvändbara förpackningar som släpps ut på marknaden och på annat sätt förebygger förpackningsavfall.”

Naturvårdsverket administrerar

Det är Naturvårdsverket som beräknar hur stor ersätting kommunerna ska få från producenterna För denna administration tar Naturvårdsverket ut en årsavgift på sammanlagt 2,5 miljoner kronor, fördelat mellan producentansvarsorganisationerna utifrån deras sammanvägda marknadsandelar under året.

Vad kostar det?

NPA:s förpackningsavgifter, dvs det pris producenterna betalar, utgår helt från NPA:s självkostnader och sätts utan vinstintresse. Avgifterna, som redovisas på NPA:s hemsida, ligger som lägst på fem öre per kilo för träförpackningar i system för återanvändning och som högst på 11,40 kronor per kilo för stålförpackningar.

Prislista från NPA:s hemsida.

 

I nästa artikel pratar vi med NPR och frågar om vad som händer med producentansvaret i ett längre perspektiv.

 

 

 

 

 

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.