Nyheter
Köpenhamn kommer att krympa restavfallsbehållarna. Foto: Ludvig Gundersen

Köpenhamn:

Mindre avfallsbehållare och lägre avgifter

Köpenhamnsborna slänger allt mindre restavfall.

Det senaste året har danska hushåll källsorterat sitt avfall i nio olika fraktioner.

År 2021 sorterades 57 procent av hushållsavfallet i Danmark för materialåtervinning, vilket gör landet till ett av få som redan har nått EU:s krav för 2025.

Sedan 2021 års siffror kom in har införandet av nya sorteringssystem rullats ut och nu anser Köpenhamns kommun att det är dags att ge invånarna mindre restavfallscontainrar. De flesta hushåll i den danska huvudstaden har idag en restavfallsbehållare som rymmer 144 liter för tömning en gång i veckan. Kommunförvaltningen har föreslagit att ersätta denna med en behållare som rymmer 62 liter.

Det senaste året har kommunen och avfallsbolaget ARC genomfört pilotprojekt med mindre containrar.

Danmark: Fler behållare ger bättre resultat

Bytt ut under året

”I försöken arbetades det med 52 liter pr vecka per lägenhet, vilket resulterade i överbeläggningar i cirka hälften av de berörda fastigheterna. Därför föreslås att sopkapaciteten ska vara 62 liter per vecka, per lägenhet, vilket fortfarande stödjer målsättningen om 70 procent återvinning”, står det i förslaget till Teknik- och miljönämndens möte nästa vecka.

Mindre avfallscontainrar är en tilläggsplan till kommunens Resurs- och avfallsplan, även känd som Circular Copenhagen.

Kommunförvaltningen bedömer att det kommer att ta mellan åtta och tio månader att byta ut alla restavfallskärl i kommunen. Om politikerna ger sitt slutgiltiga godkännande startar arbetet med att byta ut containrarna den 1 februari.

Moroten för hushållen är att en mindre restavfallsbehållare kommer att märkas på plånboken. Avfallsavgiften baseras på hur mycket restavfall hushållen levererar och därför innebär en mindre container en lägre avgift. Avgiftssänkningen kommer att uppgå till cirka åtta danska kronor per liter kapacitet som tas bort. Men invånarna kommer bara att kunna dra nytta av detta på nästa års avgiftsräkning.

Varna politikerna

"Detta beror på att grunden för insamlingen är den containerkapacitet som registrerats i början av året, och därmed inför utrullningen av åtgärd 8.2 och därmed före minskningen av restavfallskapaciteten. De fastigheter där restavfall justeras ner till 62 liter per lägenhet och vecka under 2024 betalar därför endast en mindre restavfallskapacitet från 2025”, skriver förvaltningen.

Det slutgiltiga beslutet tas i miljö- och tekniknämnden på måndag, men kommunförvaltningen varnar politikerna för att manipulera förslaget. I yttrandet skriver förvaltningen att genom att slopa åtgärden kommer målen i Circular Copenhagen inte att nås, och att kostnaderna för sophämtning blir högre. Politikerna har redan antagit sopavgifterna för 2024 och de bygger på att mängden restavfall från hushållen ska minska.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.