Nyheter
Från vänster: Mats Berneblad, Sales Manager Electronics and Battery materials Stena Recycling Group, Marcus Martinsson, Product Area Manager Batteries Stena Recycling Group, Dr. Birgit Gerke, Procurement Manager Battery Recycling BASF, Dr. Daniel Schönfelder, President BASF’s Catalysts division, som också är ansvarig för affärsområdet battery materials and battery recycling business. Pressfoto.

BASF och Stena Recycling i samarbete om återvinning av elbilsbatterier i Europa

Stena Recycling och BASF inleder ett samarbete där Stena Recycling kommer att producera svart massa av uttjänta batterier vid batteriåtervinningsanläggning i Halmstad. BASF kommer att förädla den svarta massan vid sin testanläggning i tyska Schwarzheide.

Avtalet är en del av ett planerat bredare samarbete mellan BASF och Stena Recycling som syftar till att skapa en värdekedja för återvinning av batterier för den europeiska elbilsmarknaden.

Samarbetet kommer att fokusera på att vidareutveckla produktionsprocesserna för svart massa för att öka återvinningen av metaller som litium, nickel och kobolt samt möjliggöra cirkulära lösningar för den europeiska marknaden för elbilsbatterier. De första stegen i batteriåtervinningsprocessen utgörs av insamling, analys och förbehandling av uttjänta litiumjonbatterier. Därefter produceras så kallad svart massa. Svart massa framställs genom mekanisk behandling av uttjänta litiumjonbatterier och restprodukter från batteritillverkning. I nästa steg kan värdefulla metaller i den svarta massan (bland annat litium, nickel, kobolt och mangan) återvinnas på kemisk väg.

Efter insamlingen av uttjänta litiumjonbatterier och produktionsavfall samt framställningen av svart massa vid Stena Recyclings anläggning i Halmstad förädlas den svarta massan på BASF:s testanläggning i Schwarzheide. Målet är att modellen så småningom ska överföras till BASF:s planerade anläggning för storskalig batteriåtervinning i Europa.

– Den gröna omställningen kräver att olika branschaktörer samarbetar med varandra. Genom det här avtalet stärker Stena Recycling sin ställning som en av Europas ledande återvinningspartner för både batteritillverkare och fordonsindustrin, säger Marcus Martinsson, Product Area Manager Batteries på Stena Recycling Group.

Användningen av återvunna metaller i tillverkningen av nya batterier minskar batteriernas koldioxidavtryck avsevärt. De europeiska batteri- och elbilstillverkarna kan välja mellan en rad olika tjänster. I det här samarbetet ansvarar Stena Recycling för insamling av uttjänta litiumjonbatterier och restprodukter från batteritillverkning, urladdning och demontering av batterierna samt framställning av svart massa. BASF återvinner värdefulla metaller från den svarta massan och framställer nya katodaktiva material till nya litiumjonbatterier.

– Genom samarbetet med Stena Recycling utökar vi BASF:s nätverk för batteriinsamling med en stark partner i de skandinaviska länderna. Därmed kan vi erbjuda fler individuella och cirkulära lösningar till de europeiska batteri- och elbilstillverkarna, säger Daniel Schönfelder, chef för BASF:s katalysatordivision, som också ansvarar för företagets batterimaterial- och batteriåtervinningsverksamhet.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.