Nyheter
Foto: John Göransson.

Ett slitsamt år för Naturvårdsverket

Förra året blev ett utmanande år för Naturvårdsverket, när ett 30 år gammalt system för förpackningsinsamling skulle göras om i grunden. Den nya förpackningsförordningen innebär stora förändringar för insamling, sortering och återvinning av förpackningar.

Ansvaret för insamling ligger nu hos kommunerna, Producentansvarsorganisationer ska ta betalt av producenterna och se till att kommunerna får betalt av producenterna.

Naturvårdsverket är ansvarig myndighet och det ansvaret är rejält utvidgat. Den nya enheten för producentansvar, som uppstod i maj 2022, har godkänt prooducentansvarsorganisationer, tagit fram IT-system, nya rutiner och mallar för tillsyn samt producerat en mängd vägledningar för de olika länkarna i kedjan.

Vi ringde upp och tog pulsen på Maria Elander, chef för Naturvårdsverkets producentansvarsenhet.

Maria Elander.

Hur utarbetade är ni?

– Det har varit en utmaning för alla aktörer, inklusive oss. Det har helt enkelt varit full rulle, säger Maria Elander.

Har ni hunnit med allt, eller dras ni med förseningar?

–  I stort sett, ja. men vi har fått göra en del prioriteringar. Vi har fått fokusera på att ta fram vägledning i frågor som omfattar bredare grupper och vänta med vägledning som är mer specifik för ett fåtal. Vi kommer att behöva leva med prioriteringar även framåt men vi ser fram emot att gå in i en tydligare genomförandefas, säger Maria Elander.

För att hinna med allt har teamet förstärkts ordentligt. Tidigare var det en grupp med 5-6 handläggare inom myndighetens återvinningsenhet. Nu är det en egen enhet med 20 handläggare och ytterligare en rekrytering på gång.

Vad gör alla de nya medarbetarna?

– Vi har fått mycket mer att göra. Producentansvarsorganisationer ska godkännas, dispensansökningar handläggas, marknadsandelar beslutas, vi har tagit fram omfattande vägledning och kontrollerna är mer omfattande, säger Maria Elander.

Nästa utmaning lurar runt hörnet och där pågår förstås arbete. Senast 2027 ska alla kommuner ha infört fastighetsnära insamling av förpackningar. Vi återkommer om detta.

 

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.