Nyheter
Illustrationsfoto: Mycket snö och kyla i östra Norge gör avfallsinsamlingen utmanande. Då hjälper det inte att bilarna som går på biogas inte har bränsle…

Kan inte leverera tillräckligt med biogas

Snö, kyla och för lite biogas är en väldigt dålig situation när man ska hämta restavfall. Speciellt när 75 % av fordonsflottan går på biogas.

Norge har drabbats av en ordentlig köldknäpp och på lördagen gick Movar IKS ut med ett pressmeddelande om att det blir problem med att hämta restavfall.

Snön och rekordkylan i Östnorge anges som den främsta orsaken till förseningarna och eftersläpningen. Men det stannar tyvärr inte där. Stora delar av Movar IKS flotta står ur drift på grund av problem med tillförsel och påfyllning av biogas.

Total kris: Har sagt upp alla bensinbilar

”Tyvärr är situationen att vi inte har tillräckligt med bränsle för våra sopbilar, eftersom Gasum plötsligt inte kan leverera biogas”, säger Freddy Tangen – Sektorchef Renovering – på Movar IKS.

– Det här är kritiskt eftersom hela 75 % av våra sopbilar går på biogas och från och med lördag har vi fått ta dessa fordon ur drift, säger Tangen till Biogassbråjen.no.

”Lyckligtvis har vi nu några bilar som fortfarande går på diesel, och de fortsätter att köra. Dieselbilar utgör dock inte mer än 25 % av vår bilflotta, så det räcker inte för att täcka de saknade biogasbilarna, säger han.

https://avfallsbransjen.no/2021/06/21/movar-velger-biogass-for-innsamlingbilene/

Kör dubbelskift och lånar fordon

Är detta en situation som har inträffat tidigare?

– Nej, det här har vi aldrig varit med om förut, så det här kom som en överraskning även för oss, säger Tangen. Det här är en helt ny situation, men vi gör vad vi kan för att övervinna utmaningarna. Det innebär bland annat att vi kör dubbelskift för att utnyttja dieselbilarna på bästa sätt, avslutar han.

— Just det – vi jobbar också med att låna ut renoveringsbilar, instämmer Rolf-Ivar Buerengen, HR- och kommunikationschef på Movar IKS. Hittills har vi lyckligtvis fått tag i ett par mindre sopbilar, men det räcker fortfarande inte för att helt täcka behovet.

”Detta hänger ihop med att vi nu också har mycket snö och rekordkyla i vårt område”, säger han till Biogasbranschen. Vi har därför gått ut till våra boende och påmint om att de själva måste bidra till att behållarna blir tillgängliga genom att plöja. Trots det blir det troligtvis förseningar med avfallsinsamlingen tills vi kan fylla tanken med biogas igen, säger Buerengen.

https://biogassbansjen.no/2023/12/14/gasums-stasjon-i-kristiansand-apner-i-februar/

Gasum skyller på produktionsanläggningarna

Gasum förklarar de senaste dagarnas leveransproblem med att produktionsanläggningarna de köper biogas från har haft lägre produktion i det kalla vädret.

Orsaken är problem med att uppgradera och rena biogasen.

Problemen gäller dock bara komprimerad biogas. Produktionen av flytande biogas har inte påverkats av kylan.

Trafikdirektör i Gasum John Melby säger till Biogassbrånsen.no att de levererar så mycket de kan med ackumulerade reserver.

De räknar också med att produktionen vid fabrikerna tar fart senare i veckan.

https://biogassbansjen.no/2023/11/16/gasum-apner-ny-lbg-stasjon-i-asker/

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.