Nyheter
Milla Sundström, Naturvårdsverket.
Milla Sundström, Naturvårdsverket.

Matavfallet:

Dispensansökningar på hög hos Naturvårdsverket

Naturvårdsverket har fått in ett hundratal ansökningar om dispens från de nya reglerna om insamling av matavfall och vid årsskiftet återstod ett 40-tal att behandla. Men trots att lagen gäller från 1 januari finns ingen anledning till oro, säger Milla Sundström, handläggare på avfalls- och kemikalieenheten.

Vi börjar med lite sifferexcercis: Ungefär 100 kommuner har sökt dispens. Av dessa har omkring 50 fått ansökan beviljad medan 40 väntar på besked Ett tiotal har dragit tillbaka sina ansökningar.

– De kommunerna har insett att de ansökte i onödan, exempelvis eftersom de avser att använda en föreskrift som ger glesbefolkade kommuner med små avfallsmängder möjlighet att bli undantagna från reglerna. Kommunen avgör själv om de kan tillämpa föreskriften, säger Milla Sundström.

Arjeplog och Arvidsjaur

Det handlar om glesbygdskommuner, som Arjeplog och Arvidsjaur. Där är det stora avstånd, små avfallsmängder och långt till närmaste behandlingsanläggning.

Det finns olika orsaker till att kommunerna söker dispens. Det vanligaste är att kommunen anser att de ekonomiska kostnaderna blir oskäliga och/eller att man vill samordna med övergången till fastighetsnära förpackningsinsamling, som blir obligatoriskt från 2027.

– Varje dispensansökan är tidsbegränsad till två år och måste innehålla en handlingsplan för hur kommunen ska nå målet. De som inte avser att hämta matavfall i hela kommunen förrän 2027 måste söka en gång till, eftersom det då blir ett glapp på  ett år, säger Milla Sundström.

En del av kommunerna har sökt dispens för hela kommunen. Andra enbart för exempelvis enbostadshus eller flerbostadshus eller för ett visst område.

– I några fall handlar det om öar med ett fåtal invånare, säger Milla Sundström.

Alla har beviljats

Hittills har alla ansökningar beviljats och det finns ingen anledning att betvivla att alla kommer att bli det, så länge de är rätt formulerade och kommunen kan visa att den har skäl för dispens.

– Vi gör en noggrann bedömning och nästan alla har fått komplettera sina ansökningar. Vi har nu tagit fram ett formulär som har underlättat förfarandet, säger Milla Sundström.

Hon vill betona att de många dispensansökningarna inte beror på att kommunerna vill slippa hämta matavfall. Knappt 200 av 290 kommuner har anpassat sig till de nya reglerna, om inte så måste de lämna in n dispensansökan. I stort sett alla kommer att gå i mål, åtminstone från 2027.

– Det stora flertalet har redan system för att samla i  matavfall, väldigt få kommuner har ingen insamling alls, säger Milla Sundström.

 

 

 

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.