Nyheter
Foto: John Göransson.

IKEM: Förbjud plastförbränning!

Innovations- och kemiindustrierna, sågar Energimyndighetens förslag  att en skatt på plastproducenterna ska finansiera CCS. I stället anser IKE att det är dags att förbjuda plastförbränning.

– Att Avfall Sverige och Energimyndigheten vill att plastproducenterna ska betala för att avfallsanläggningarna eldar upp industrins råvara är absurt. Innovations- och kemiindustrin behöver plasten som råvara i nya varor, säger Malin Johansson, ansvarig klimat- och energipolitik, IKEM.

Avfallsanläggningarna i svenska kommuner eldar sopor, varav 1,1 miljon ton plast, för att producera fjärrvärme. Förbränningen bidrar årligen till cirka 2,4 miljoner ton koldioxidutsläpp.

– Plastproducenterna har inte fått ett jota för den plast som avfallsförbrännarna i decennier eldat. Fjärrvärmevinsterna kammas hem på industrins bekostnad. I en klimatneutral framtid vore det önskvärt om Avfall Sveriges medlemmar, i enlighet med miljöbalken, prioriterade materialåtervinning av plasten framför energiåtervinning, säger Malin Johansson, ansvarig klimat- och energipolitik, IKEM.

Avfall2Resurs.se har kontaktat Avfall Sverige, som tänker återkomma med en kommentar.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.