Plaståtervinningarna fruktar total kollaps
Förbudet mot export utanför OECD skapar en atmosfär av kris.
EU-kommissionären för miljö, hav och fiske Virginijus Sinkevičius var mycket nöjd när EU-parlamentet och ministerrådet före jul enades om att stoppa exporten av plastavfall till länder utanför OECD i samband med revideringen av gränsövergångsförordningen.
Förbudet träder i kraft om fem år.
– Avtalet de två institutionerna har ingått visar att vi gemensamt tar ansvar för våra avfallsutmaningar, istället för att exportera problemen utomlands, sa Sinkevičius när avtalet ingicks.
Bakgrunden till exportförbudet är att EU vill förhindra att medlemsländerna bidrar till föroreningar i tredje land, och att det kommer att stärka behovet av att bygga upp en återvinningsindustri i EU och därmed behålla råvarorna i unionen.
Flödar över
Men det argumentet klungar inte bra i branscen. Återvinningsoperatörerna tror snarare att ett exportförbud kommer att skada återvinningen, eftersom marknadsmöjligheterna är begränsade.
– Vi har för liten återvinningskapacitet i EU och för liten efterfrågan på återvunna råvaror, varnar den belgiska branschorganisationen Valipac.
Organisationen påpekar att ett förbud mot att exportera plast kommer att bygga upp enorma lager i Europa, samtidigt som det inte finns tillräckligt med efterfrågan för att använda den. Enligt Valipac exporteras runt en fjärdedel av den plast som släpps ut på marknaden i Belgien varje år utanför OECD för slutlig behandling.
– Det finns ingen lösning för att behandla så mycket som en fjärdedel av det industriella plastavfallet, säger organisationen till Euractiv .
Måste ha krav på engagemang
Den största utmaningen för plaståtervinning är att det idag är mycket billigare att köpa ny plast än att återvinna gammal. Branschen ber EU-politikerna att följa upp med ingripandekrav, så att tillverkarna tvingas använda återvunnet material.
– Om EU beslutar sig för att förbjuda export behövs bindande mål på återvunnet material för att främja en efterfrågan och skapa en marknad för cirkulära material som tidigare exporterades, säger generalsekreterare Emmanuel Katrakis i EuRIC.
Katrakis efterlyser blandningskrav för flera typer av material och påpekar att materialåtervinningsgraden i EU har upphört. En kollektiv industri har länge förespråkat att sådana krav måste ställas.
Importerar mer
Problemet som skapas av exportförbud och avsaknaden av krav på användning av återvunnet material förvärras av att importen av återvunnen PET-plast har ökat kraftigt. Det gör det svårt för europeiska återvinningsföretag att konkurrera samtidigt som mängden plast ökar.
– Det här kan inte fortsätta eftersom det just skadar kapacitetsuppbyggnaden i EU och skapar en utmaning som inte bara är europeisk, utan global, säger Katrakis.
Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in
Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!