Nyheter
Pressfoto.

Sysav och Bussme Biochar gör biokol av trädgårdsavfall

Under senåret 2023 har Sysav tillsammans med en av Europas ledande biokolsaktörer, Bussme Biochar, testat att producera biokol från utsorterat trädgårdsavfall.

Fakta biokol

Trädgårdsavfallet kommer från Sysavs anläggning i Måsalycke och har pyrolyserats på Bussme Biochars biokolanläggning i Svedala. Materialet medför vissa utmaningar men utfallet av testet var positivt, skriver Sysav i ett pressmeddelande.

Sysav samlar årligen in ca 45 000 ton trädgårdsavfall varav en betydande andel grovt park- och trädgårdsavfall.

– Mycket material används för att producera kompost, men Sysav undersöker ständigt nya möjligheter att ta hand om inkommande avfall på bästa sätt, säger Xue Kullenius projektledare Sysav.

Biokol i Svedala

För testet har Sysav sorterat ut grovt trädgårdsavfall på Måsalycke. Materialet har sedan förbehandlats genom krossning och siktning för att få fram rätt storlek på materialet och avlägsnat oorganiskt material som sand och grus. Materialet transporterades sedan till Bussme Biochars anläggning i Svedala.

– Bussme Biochar letar aktivt efter att hitta sidoströmmar av trädbränsle för tillverkning av biokol. Bränslesituationen är utmanande och man letar efter mer lågvärdiga bränslen som idag inte används till något annat, säger Carna Walle, projektledare Bussme.

Utmaningar

Trädgårdavfallet medför utmaningar då det är inhomogent med olika trädslag och fukthalt.

– Men vi ser väldigt positivt på testet så här långt och hoppas att vi tillsammans ska kunna förädla ett avfall till en produkt som har ett mervärde, med både en klimatnytta och en ekonomisk vinning för båda parter, säger Carna Walle.

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.